Kayseri, tarım ve hayvancılık alanındaki yükselişiyle Türkiye’nin bu kapsamdaki diğer illeri arasındaki yerini sağlamlaştırdığı dikkat çekiyor. Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, geçtiğimiz yıllara oranla Kayseri'nin tarım alanında büyüme kaydettiğini açıkladı.

Havayolu şirketlerinden uçak bilet fiyatlarına deprem ayarı! Havayolu şirketlerinden uçak bilet fiyatlarına deprem ayarı!

İl Müdürü Bülent Saklav sözlerinde;

2022 yılında ekili alan dediğimiz tarım alanında Türkiye'de 10. sırada olan Kayseri'miz 2024 yılında 5. sırada bitirdi. Tavuklar ve bitkisel ürünlerin üretim miktarı, ton bakımından baktığımızda da Kayseri'miz 2022 yılında yine 11. sıradayken şu anda 2024 yılını 5. sırada bitirdi. İlk on içerisinde olan bitkisel ürünlerimize baktığımızda ise Kayseri'miz 2022'de 8 ürünü varken 2024 yıl sonu itibariyle ilk on içerisinde 24 tane ürünü olan bir ilimiz. Yani görüldüğü üzere Kayseri'miz tarımsal üretimde çok iyi bir yerlere geliyor. Bunun yanında ihracatımıza baktığımızda ise 2022 yılında 47 milyon dolar olan ihracatımızı 2024 yılında 71 milyon dolara çıkarttık" diye konuştu.

'Kayseri'de çiftçiler azalıyor söylemleri yanlış'

İl Müdürü Saklav, "Özellikle 'çiftçi sayısı azalıyor' söylemleri doğru değil. Bir artışımız var. 2022 yılında Kayseri'mizde 28 bin 465 çiftçi varken 2025 yılı ÇKS'ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) baktığımızda 31 bin 904 adet çiftçimiz var ve alan miktarımız da artmış. Yani 353 bin hektardan 434 bin hektara çıkmış. Yani Kayseri'mizde son 2- 2 buçuk yıl içerisinde yaklaşık 2500 adet çiftçimiz tarımsal üretime başlamış. Bu da çok önemli bir nokta. Coğrafi işareti ürün sayımız 26'dan 32'ye çıkmış. Aynı zamanda üretim miktarımız 3,8 milyon tondan 5,3 milyon tona çıkmış. Yani Kayserimiz son 2-2 buçuk yıl içerisinde ve daha önce de tarımsal üretimde katlanarak büyümüş" ifadelerini kullandı.

Tarım Orman

'Denize kıyısı yok ama Türkiye'de 4. sıradayız'

Bülent Saklav, "Kayseri'miz söylediğiniz gibi denize kıyısı olmayan ilimiz ama iç su balık yetiştiriciliğinde Türkiye'de 4. sırada. Biz burada Türk somonu üretiyoruz ve bunu hem işliyoruz hem de ihraç ediyoruz. Önemli bir nokta da 39 işletmeli hem Pınarbaşı'nda hem de Yamula Barajı'nda kafes balıkçılığında Pınarbaşı'nda da havuz balıkçılığında olmak üzere Alabalık yavru üretiminin yüzde 37'sini de Türkiye'nin ihtiyacı olan yüzde 37'yi de Kayserimiz karşılıyor. Yani biz hem bunu ihraç eden hem üreten bir il olarak da iç su balık yetiştiriciliğinde Türkiye'de önemli bir noktadayız" şeklinde konuştu.

'Hayvancılıkta da önemli bir noktadayız'

Müdür Saklav, “Kayserimiz bitkisel üretimin yanında da hayvancılıkta da Türkiye'de önemli bir noktada. 436 bin büyükbaş, 1 milyon küçükbaş, 4,3 milyon kanatlı hayvanla Türkiye'de ilk 10 içerisinde yer alıyor. Bir de ileri ve gelişmiş hayvancılığın en önemli kriteri olan hastalıktan ari işletme. Yani tüberküloz ve brüsella hastalığı bulunmayan işletme sayısında da 2022 yılında 5 olan işletme sayısı şu anda 53'e çıktı. Artış oranında da Türkiye'de 1’inci olduk" dedi.

Kaynak: 1HA