Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi(Toki) aracılığıyla şehirlerde kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. 6 Şubat depremlerinin ardından Kayseri’de de çalışmalara hız verildi. Bu kapsamda Kayseri’de devam eden Toki projeleri ile ilgili yeni gelişmeleri  Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şeyhi Odakır, duyurdu.

Başkan Odakır, gurbetçilerin de Kayseri’ye gelmesiyle piyasaların canlanacağını belirterek; “Önümüzde yaz sezonu var. Gurbetçilerimiz de yavaş yavaş gelmeye başladı. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak her yıl düzenli olarak gurbetçilerimizi havaalanında karşılıyoruz. Gurbetçilerimiz tabi ki şehrimizin ekonomisine bir hareketlilik sağlıyor, canlılık getiriyor. Çünkü geldiklerinde burada düğünler yapılıyor. Düğünün yapılması nedeniyle beyaz eşya, mobilya, sarraflarda hareketlilik yaşanıyor. Onun için gurbetçilerimize sadece yaz sezonunda değil her zaman sahip çıkmamız gerekiyor” açıklamalarını yaptı.

Başkanın Talebi Var!
Başkan Şeyhi Odakır, küçük esnafa destek verilmesini talep ederek; “Vatandaşlarımızın özellikle alışverişlerini küçük esnafımızdan yapmasını istiyorum. Bir bakkalın, kasabın, manavın ayakta kalması lazım. Büyük yerlerden de alışverişler yapılacak ama küçük olmadan büyük olmuyor. Küçük esnafımızın desteklenmesine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şeyhi Odakır, Toki konutları ile ilgili yeni gelişmeyi duyurdu

Kayseri’de 33 bin Esnaf Odaya Kayıtlı!
Kayseri’de sicile kayıtlı 50 bin esnaf ve sanatkarın bulunduğunu ve bunlardan yaklaşık 33 bin esnafın odaya kayıtlı olduğunu aktaran Başkan Odakır, “Oda olarak her zaman esnafımızın, sanatkarımızın yanındayız. Şehrimizde şuanda KESOB'a bağlı yaklaşık 33 bin kayıtlı esnafımız var sicile kayıtlı. Yaklaşık maliye kaydı olan 50 binin üzerinde bir esnaf ve sanatkar var. Bunun 17 bininin sicil kaydı yok. Sicile kayıt mecburi olmadığı için kayıt yapılmıyor. Bunların tabi biran önce kayıt altına alınması gerekiyor. Bir sanatkarın işyeri açabilmesi için ustalık belgesinin olması gerekiyor. Bu belgeyi aldıktan sonra maliye kaydı yaptıracak, ardından oda kaydını yaptırması gerekiyor. Vatandaş, kredi gibi resmi bir işi olduğunda oda kaydını yaptırıyor” diye konuştu.

Başkandan Toki Müjdesi!

KESOB Başkanı Şeyhi Odakır, oda olarak yaptıkları çalışmaları anlatarak Toki projesi ile ilgili müjdeyi verdi;  "Biraz da oda olarak esnafımızın menfaatine olacak işler yapmamız gerekiyor. Oda olarak site çalışmalarına devam ediyoruz. İnşallah Sanayi Bakanlığı destekli Yeşilyurt Oto Sanayi Sitemiz bu yılın sonunda teslim olacak. Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Bu sanayi sitesi tamamen Sanayi Bakanlığı desteğiyle yürüyor. Yüzde 60'ı bakanlık desteği, yüzde 40'ını üyelerden alıyoruz. 2 yıl ödemesiz, 11 yıl vade yüzde 2 faizli bir kredi kullanıyoruz. Derler ya; 'Baba oğula vermez' böyle bir kredi yok. İnşallah sanayi sitesini bu yılın sonuna bitireceğiz. Konut olarak 1., 2., 3. Etap'ları teslim ettik, 4. Etap'ta da 1 ay sonra inşallah kuralar çekilecek. Bu yılın sonuna da konutlarımızı teslim edeceğiz" şeklinde konuştu.

Büyük Bürüngüz Öyle Bir Değişti Ki! Büyük Bürüngüz Öyle Bir Değişti Ki!

Yeni Bir Proje Daha!
Oto esnafına elektrikli araçlar  ile ilgili eğitim de vereceklerinin altını çizen Başkan Odakır, “Oda olarak bir projemiz daha var. Oto esnafına elektrikli araçlarla ilgili eğitim vereceğiz. Bu proje kalkınma ajansı ile birlikte yapıldı. Tamamen KESOB'un projesidir, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR destek veriyor. Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı projeyi kabul etti, 12 milyon TL'lik, 18 ay sürecek bir proje. Burada elektrikli araçlarla ilgili esnaf ve sanatkarımızı komple eğitimden geçireceğiz” açıklamalarını yaptı.

Kaynak: İHA