Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kayseri Şubesi, 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası dolayısıyla yayımladığı basın açıklamasında, hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve atamalarda liyakat ilkesinin esas alınmasını talep etti.

Açıklamada, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı sorunlara dikkat çekilerek, hemşirelerin fiili hizmet süresi zammı, analık ve süt izni hakları, güvenli çalışma ortamları, şiddete karşı önlemler, tayin hakkı ve özlük haklarının yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Kalp için büyük risk! Bunu yapmak ani ölümlere neden oluyor! Kalp için büyük risk! Bunu yapmak ani ölümlere neden oluyor!

'Ücretsiz kreş ve güvenli ortam sağlanmalı'

Basın açıklamasında, kadın hemşireler için analık ve süt izinlerinin yeterli sürelerle ücretli olarak düzenlenmesi gerektiği belirtilirken, 7/24 hizmet veren iş yerlerinde ücretsiz kreş imkânı sağlanması çağrısı yapıldı. Ayrıca, hemşirelere yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için yasal ve idari düzenlemeler talep edildi.

'Atamalarda liyakat esas alınsın'

SES Kayseri Şubesi, yönetici atamalarında liyakatın esas alınmasını ve hemşirelerin yöneticilerini demokratik yollarla seçebilmesini önerdi. Açıklamada, nitelikli hemşire yetiştirilmesi için kaliteli eğitim veren okulların açılması gerektiği vurgulandı.

'Üniversite hastanelerindeki hemşirelere tayin hakkı verilsin'

Üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelerin tayin hakkının tanınması gerektiğini ifade eden sendika, staj dönemlerinin işe başlama tarihi olarak kabul edilerek EYT kapsamına alınması talebinde bulundu.

KHK ile ihraç edilen hemşireler göreve başlatılsın

Açıklamanın devamında, 5510 sayılı yasa kapsamında bulunan hemşirelerin emekli maaşlarına 3600 ek gösterge karşılığı artış yapılması gerektiği belirtilerek, sendikal örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulunuldu. Ayrıca, KHK ile görevinden ihraç edilen tüm hemşirelerin yeniden göreve başlatılması gerektiği kaydedildi.

Özel sektördeki hemşireler de unutulmadı

SES Kayseri Şubesi, özel sektörde çalışan ebe ve hemşireler için taban ücret ve tavan çalışma saatlerinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı. İcap nöbeti ücretlerinin mahkemelere bırakılmadan yasal düzenleme ile çözülmesi gerektiği ifade edildi.

Kaynak: 1HA