Kayseri'ye 80 km mesafesi olan Yahyalı ilçesinde bulunan Kapuzbaşı Şelalesi ve Sultan Sazlığı her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor. Bu yönüyle dikkat çeken Yahyalı aynı zamanda elma üretiminde olan ihracat verileri ile de göz dolduruyor.

Kapuzbaşı1

Karabulut Ailesinin Avukatı: Mezarda Kefen ve Bez Yoktu! Karabulut Ailesinin Avukatı: Mezarda Kefen ve Bez Yoktu!

Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olarak bilinen 7 farklı şelalenin Kapuzbaşı Takım Şelalesi her yıl Kayseri'ye turist akını sağlıyor. Yaz boyunca sıcaktan bunalanların uğrak yeri olan Kapuzbaşı Şelalesi aynı zamanda içerisinde bulunduğu Aladağlar Milli Parkı ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Diğer yandan Yahyalı'da son yıllarda dikkat çeken Sultan Sazlığı da hem yaz hem de kış aylarında ziyaretçilerini ağırlıyor.  24 Bin 357 hektarlık alana sahip olan Sultan Sazlığı 300 farklı kuş türünü bünyesinde ağırlıyor. Özellikle sonbahar aylarında vatandaşların kuşları izlemek ve fotoğraf çekmek için ziyaret ettiği Sultan Sazlığı Milli Parkı Kayseri'ye 86 km uzaklıkta. Ziyaretçileri ile şehre ekonomik yönden katkı sağlayan Yahyalı aynı zamanda ihracatı ile de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Kapuzbaşı-1

Yahyalı elması 25 farklı ülkeye ihraç ediliyor.

 Hasadına başlanan Yahyalı elmasının bu yıl 80 bin ile 100 bin ton arasında rekolte beklediğini söyleyen Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk üretilen elmaların yüzde 90'ını ihraç edildiğini söyledi. Elma üretiminde 5. sırada yer aldıklarını belirten Öztürk birçok üreticinin elmaları henüz dalında iken sattığını dile getirdi. İlçe genellikle geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlarken çoğunlukla tarımın geliştiğini söyleyebiliriz. İlçe arazilerinin yüzde 70'ini kaplayan elma ağaçlarından alınan elmaların ise içerisinde Suudi Arabistan ve Rusya'nın da bulunduğu 25 ayrı ülkeye ihracatı sağlanıyor.

Isparta Elmasına Rakip Oluyor

Türkiye'de elma üretiminin yüzde 25'ini kapsayan Isparta elmasına da baktığımız zaman büyük bir bölgede yetişen elmalara karşın Yahyalı elmasının da Isparta elmasına rakip olması bekleniyor. Bu yılda da Isparta'da önce yüksek sıcaklık sonrasında da dolu yağışı etkili olunca Isparta da elma rekoltesinin düşmesi bekleniyor. Yaz sıcaklarında Eğirdir Gölü'nde oluşan kuraklığın da etkisiyle öncesinde köylüler bahçelerde kuraklığın etkili olduğunu söyledi. Sonrasında da Isparta'da yaşanan dolu yağışının etkisi ile 16 bin dekar elma bahçesinde zarar oluştu. Isparta'da yaşanan olumsuzluklardan sonra elma rekoltesinde bu yıl düşüş bekleniyor. 

Kaynak: Fatma Elmas