Kayseri’de görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Kuş, rutubetli ortamlarda oluşan mantarların, bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi akciğer enfeksiyonlarına yol açabileceğini söyledi. Küflü kıyafetlerden uzak durulması konusunda da uyardı.

Rutubetli ortamlar ve mantar riski: Sağlığınız tehlikede olabilir

Kayseri’de özel bir hastanede görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Kuş, özellikle nemli ve rutubetli ortamlarda mantarların kolayca çoğalabildiğini belirtti. Bu ortamlarda kalan kıyafetlerin de zamanla küflenebileceğini ve bu küflerin insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler oluşturabileceğini vurguladı. Dr. Kuş, "Mantarlar solunum yoluyla vücuda nüfuz edebilir ve özellikle akciğerlerde ciddi enfeksiyonlara neden olabilir" dedi.

hastane sağlık

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar dikkat!

Bazı mantar türlerinin insan vücudunda doğal olarak bulunduğunu hatırlatan Dr. Serpil Kuş, bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda bu mantarların tehdit oluşturabileceğini söyledi. "HIV, AIDS, kanser, kemoterapi gören hastalar, lösemi hastaları veya diyabeti kontrol altında olmayan bireyler risk altındadır. Bu kişilerde mantarlar akciğerlere yerleşebilir, hatta tüm vücuda yayılabilir" şeklinde konuştu.

Geçmeyen öksürük ve yüksek ateş mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir

Dr. Kuş, antibiyotik tedavisine rağmen iyileşmeyen öksürük, balgamda siyah veya beyaz pamukçuk benzeri oluşumlar, aralıklı ateş gibi belirtilerin mantar enfeksiyonuna işaret edebileceğini söyledi. "Antibiyotikler mantarlara karşı etkili değildir, bu yüzden antifungal tedavi gerekir. Bu belirtiler varsa ve özellikle bağışıklıkla ilgili bir sorun söz konusuysa mutlaka doktora başvurulmalıdır" uyarısında bulundu.

Ekrana bakarken bu kurala dikkat! Göz rahatsızlıklarının temel nedeni olabilir Ekrana bakarken bu kurala dikkat! Göz rahatsızlıklarının temel nedeni olabilir

Küflü kıyafetler ve nemli ortamlar hastalığı tetikleyebilir

Evlerde oluşan siyah küflerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Dr. Kuş, "Küf sporları solunum yoluyla akciğerlere ulaşabilir. Özellikle nemli ortamlarda uzun süre kalan kıyafetler küflenebilir. Bu kıyafetlerin giyilmemesi gerekir" dedi. Ayrıca, evlerin düzenli havalandırılması ve diyabet hastalarının şeker düzeylerini kontrol altında tutması gerektiğini hatırlattı.

Kaynak: İHA