CHP, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun ilk toplantısında taleplerinin karşılandığını duyurdu. Özgürlük, demokrasi ve hukuk devleti vurgusunun komisyonun görev tanımına eklenmesi, kararların nitelikli çoğunlukla alınması ve şeffaflık ilkeleri CHP’nin girişimleriyle sağlandı.
CHP kurmayları, TBMM bünyesinde kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun ilk toplantısında partinin taleplerinin büyük oranda kabul edildiğini bildirdi. Komisyonun “özgürlük, demokrasi ve hukuk devleti” ilkeleri doğrultusunda çalışacak şekilde tanımlandığını belirten CHP yetkilileri, bu gelişmenin komisyonun demokratik zeminde faaliyet göstereceğinin göstergesi olduğunu vurguladı.
CHP heyetinin ısrarıyla, komisyonun ismine “demokrasi” ifadesi eklendi. Ayrıca, komisyonun görev tanımına “özgürlük, demokrasi ve hukuk devleti alanlarında çalışma yapılması” hükmü konuldu. Komisyonda alınacak kararların, 51 üyeden oluşacak yapıda beşte üç çoğunlukla alınması kuralı da yine CHP'nin talebiyle kararlaştırıldı.
Şeffaflık ilkesi benimsendi
Komisyon toplantılarının, kapalı yapılmasına karar verilenler dışında, yazılı basına tamamen açık olması sağlandı. Tüm görüşmelerin tam tutanakla kayıt altına alınması ve bu tutanakların kamuya açık hale getirilmesi de kabul edilen düzenlemeler arasında yer aldı.
Komisyon yapısında yeni üyeler
İYİ Parti'nin komisyona üye vermemesi üzerine boş kalan üç koltuk için AK Parti, CHP ve DEM Parti’den birer isim daha alınarak toplam üye sayısının 51’e çıkarılması bekleniyor.
CHP'nin ilk çağrısı: Hukuka dönülsün
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, komisyonun güven artırıcı önlemler alması gerektiğine dikkat çekerek, özellikle kayyum uygulamaları ve hukuk devleti ilkesinin ihlali konularına vurgu yaptı. Emir, AYM ve AİHM kararlarının uygulanmadığını belirterek, komisyonun bu konuda açık mesaj vermesi gerektiğini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Anayasa’nın rutin olarak çiğnendiği bir dönemdeyiz. Meclis’in seçilmiş üyeleri, AYM kararlarına rağmen cezaevinde tutuluyor. AİHM kararları uygulanmıyor. Kayyum uygulamaları halk iradesine müdahaledir. Bu komisyonun tüm bu sorunlara duyarsız kalması düşünülemez” ifadelerini kullandı.
Güven artırıcı öneriler masada
CHP’nin önerileri arasında, kayyum uygulamalarının sona erdirilmesine yönelik çağrı, AYM ve AİHM kararlarına uyulması gibi adımların da yer aldığı görüldü. CHP'li Emir, “Bu mesajlar komisyonun tutarlılığı ve toplum nezdindeki güvenilirliği için hayati önemdedir” dedi.