Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 7 Temmuz Pazartesi günü Konya programı kapsamında Stadyum–Şehir Hastanesi Hattı 2. Etap Temel Atma Töreni’ne katıldı. Konyalılara birbiri ardına müjdeler veren Bakan Uraloğlu’nun, kentteki tramvay hattı uzunluğunun 134 kilometreye çıkacağını açıklaması, akıllara Kayseri’nin bekleyen ulaşım projelerini getirdi.
Konya’ya müjde, Kayseri’ye çile!
Bakan Uraloğlu, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Konya’da şehir içi ulaşıma dair birçok yatırımın hayata geçirileceğini belirtti. Bu kapsamda yapılacak olan 134 kilometrelik tramvay ağı ile, Kayseri’nin mevcut 76.7 kilometrelik Kayseray hattı neredeyse iki kat geride kalmış olacak.
Konya’ya yatırım yağıyor, Kayseri unutuluyor!
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğinde yürütülen raylı sistem projeleri kapsamında, Stadyum–Şehir Hastanesi Hattı 2. Etap Temel Atma Töreni düzenlendi. Bakan Uraloğlu konuşmasında, sadece raylı sistem uzunluğuna değil, aynı zamanda şehrin her noktasını kapsayacak projelere de yer verdi.
Selçuk Üniversitesi–Alaaddin hattı modernize edilecek, Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne raylı sistemle ulaşım sağlanacak, Fetih Caddesi Tramvay Hattı ile şehir çepeçevre sarılacak. Ayrıca, 4’lü tren dizilerine geçilerek tam otomatik sinyalizasyon sistemine geçileceği bildirildi.
Kayseri’de kent içi raylı sistem kaç kilometre?
Konya’ya verilen “KonyaRAY” müjdesinin ardından, Kayseri’deki raylı sistemin uzunluğu da vatandaşlar arasında merak konusu oldu. Mevcut veriler şu şekilde:
Organize Sanayi – İldem: 27 km
Cumhuriyet Meydanı – Talas: 10 km
Kumsmall AVM – İldem: 30 km
Cumhuriyet Meydanı – Anayurt: 9.7 km
Toplamda 76.7 kilometrelik bir raylı sistem hattına sahip olan Kayseri, Konya'nın hayata geçirdiği projelerin gerisinde kaldı.
Kayseri’nin ulaşım projeleri neden bekletiliyor?
Kayseri’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından planlanan projelerdeki gecikmeler dikkat çekiyor. Lojistik Köy, Banliyö Tren Hattı, Kayseri–Yerköy Yüksek Hızlı Tren Hattı ve Erkilet Tramvay Projesi gibi önemli projelerde ilerleme sağlanamadı.
Özellikle 15 Mayıs’ta AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan tarafından duyurulan Ankara–Niğde Otoyolu’nun Kayseri bağlantı yolunun yapımına, otoyol kullanıma açıldıktan 5 yıl sonra başlanması da tepkilere neden olmuştu. Gecikmeli gelen bu "müjde"nin ne zaman tamamlanacağı ise hâlâ belirsizliğini koruyor.
Konya farkı açtı!
Başkan Memduh Büyükkılıç’ın seçim vaatleri arasında yer alan Erkilet Tramvay Hattı projesi henüz hayata geçirilmedi. Kayseri’nin toplam tramvay hattı 76.7 kilometrede kalırken, Konya tramvay hattı bu rakamı çoktan geçmiş durumda. Kayseri’nin artan nüfusu ve büyüyen şehir yapısına rağmen, Ulaştırma Bakanlığı’nın kentteki projelere sessiz kalması eleştiri topluyor.
Bakanlık Kayseri’yi unuttu mu?
Kamuoyunda sıkça dile getirilen bir diğer konu da Kayseri’nin ulaşım altyapısının, gerek şehir içi gerek şehirler arası düzeyde yetersiz kalması. Bu da “Kayseri Türkiye’nin arka bahçesi mi oldu?” sorusunu gündeme taşıyor.
Son aylarda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve son olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş Kayseri’yi ziyaret etti. Şimdi ise gözler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Kayseri’ye gelerek kentteki ulaşım yatırımlarına dair somut adımlar atmasında.