Hibe Programı Kapsamında Avrupa Birliği hibe desteği ile hazırlanan Sektörlerde Bilgi Paylaşımı ve Koordinasyonu Bumerang Projesi, meslek liselerindeki eğitim müfredatının makine, bilişim, elektrik-elektronik, matbaacılık, metal işleri, ahşap, otomasyon, otomotiv gibi bölümlerinin eğitim modülleri günümüz teknolojisinde oluşan değişikliklere ve gelişmelere göre yenilenmiş oldu. Bu yıl meslek lisesini tercih edecek öğrencilerin önemli bir fırsat yakaladığını değinen Bumerang Projenin Yetkilisi ve Makine Öğretmeni Alpaslan Küçükgöze, artık meslek lisesi öğrencinin birçok alanda teknolojik gelişmelerden haberdar olarak eğitim alacağını aktardı. Bumerang Proje Danışmanı Süleyman Karadeli, proje sayesinde meslek lisesi öğrencilerin önemli bir avantaj yakaladığını ve meslek edinmede alacakları eğitim sonrasında iş bulmada sorun yaşamayacaklarına dikkat çekti.
Proje Yetkilisi ve Makine Öğretmeni Alpaslan Küçükgöze, teknolojik değişimlere odaklı olarak yenilenen eğitimle meslek liselilerinin ayrıcalıklı olacağına işaret ederek, şunları söyledi: “Mesleki eğitimin gelişmesinde ve ülkenin kalkınmasında sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirecek nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesi gerekmektedir. Meslek eğitimi özellikle iki amaca yöneliktir. Bir tarafta gençlerimize başarılı bir meslek kazandırmak, diğer yandan ekonomiye nitelikli teknik eleman yetiştirmektir. Günümüzde, hızlı teknolojik değişme ve dünya düzeyindeki yapılaşma değişiminde Mesleki Teknik Eğitimin öneminin çok büyük olduğu herkes tarafından bilinen ve söylenen gerçektir. Bununla beraber bilimsel ve teknolojik gelişmeler toplum ve birey yaşamını büyük ölçüde etkilemekte; sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda köklü değişmelere yol açmaktadır. Hızlı değişme ve gelişmeler karşısında, öğrencilerimizin sahip oldukları bilgilerle yetinmemeleri, gelişmeleri sürekli izlemeleri, gerekli bilgi ve becerilerle donatılmaları gerekmektedir. Çünkü işsizlik yok, mesleksizlik vardır. Akademik eğitim alan öğrencilerimiz, üniversiteye yönelerek orada istedikleri bölümü okuduktan sonra bir meslek edinebilmektedirler.”
“Bilindiği üzere ortaöğretim kurumları; akademik eğitim veren liseler ve mesleki ve teknik eğitim veren liseler olarak ikiye ayrılmakta” diyen Küçükgöze, “Akademik liseler daha çok üniversiteye öğrenci hazırlamaktadırlar. Türkiye'de mesleki eğitimin kronikleşmiş en büyük problemi sektörlerin ihtiyacını karşılar nitelikte sahip olamadığı gerçeğidir. Mezun olan gençlerimiz işletmelere istihdam amaçlı başvurduklarında okullarındaki uygulanan teknolojinin ilerisinde bir durum ile karşılaşmaktadır. Bunun yanı sıra işletme yetkilileri ihtiyacı olan nitelikli personelin okullarda yetişmesi için işletmesinde uyguladığı yöntem ve teknikleri fedakarca paylaşmaya hazır olduğunu beyan etmektedir. İşsiz gencin işini iş yerinde öğrenmesinden rahatsız olduğunu dile getirmektedir. Bu problemin çözülmesi yönünde taraflarca irade ortaya koymasına rağmen henüz istenen sonuç elde edilememiştir” şeklinde konuştu.
Bumerang Proje Danışmanı Süleyman Karadeli ise şöyle konuştu: “Günümüzde çok sayıda meslek bulunması, her işte en yetenekli elemanın tercih edilmesi, bazı alanlarda meslek eğitiminin mecburi olması, çoğunlukta meslek eğitiminin uzun, zahmetli ve masraflı sayılması, üniversiteye girmeyi başaran her gencin istediği dalda öğrenim görememesi, gencin arzu ettiği mesleği seçmesini engellemektedir. Buna karşılık, aile yapısı, ekonomik imkânlar, çevre şartları, bireysel özellikleri vb. Gencin meslek seçimini belirlemektedir. Geçmiş yıllarda uygulanan yanlış eğitim politikaları sonucu Mesleki ve Teknik Eğitim okulları akademik başarı gerektiren liselerin gerisinde kalmıştır. Yeni eğitim politikaları ile çocuklar küçük yaşta mesleki eğitime yönlendirilmesini teşvik etmektedir. Projemizin farkındalık eğitimi faaliyeti bölgemizdeki Mesleki ve Teknik Eğitim okullarının cazibe merkezi olabilmesini, başarılı öğrencilerin de Mesleki ve Teknik Eğitim okullarına yönlenmesini hedeflemektedir. Buradan tüm gençlerimize mesleki eğitimin önemi ve gerekliliğini anlamaları için araştırma yapmaları gerektiği mesajı ile Haydi Gençler, Hayata Erken Başlamak İçin Mesleki Eğitimi seçin.” [Kurumsal]