Kayseri Onaylı Randevu Sisteminden Memnun Kaldı Mı? Kayseri Onaylı Randevu Sisteminden Memnun Kaldı Mı?

Toplumun hemen hemen her yaş grubunu etkileyen baş ağrısının en sık görülen türlerinden biri olan migren, hastaların günlük yaşamını ciddi oranda etkiliyor. Migren tedavisinde temel olarak ağrı kesici ilaçlar ve ağrıdan koruyucu ilaçlar kullanılıyor. Bu ilaç tedavilerinden fayda göremeyen hastalarda ağızdan alınan ilaçların dışında migren botoksu, sinir blokajı, migren aşısı/iğnesi gibi farklı tedavi yöntemleri de uygulanabiliyor.

İlaç Kullanamayan Migren Hastaları Sinir Blokajı Yöntemine Başvurabilir

Son dönemde ilaç tedavisine dirençli migren hastalarında sinir blokajı kullanıldığını belirten Dr. Büşra Ölmez, "Sinir blokajı, çeşitli sebeplerle ilaç kullanamayan hastalara uygulanabiliyor. Diğer yandan dirençli seyreden akut ağrıların tedavisinde de kullanılabiliyor. Sinir blokajında migren ataklarının gelişimi ile ilişkili olduğu düşünülen sinirlere çeşitli ilaçlar enjekte ediliyor ve bu sinirler bloke ediliyor" diye konuştu.

Kronik Migren Hastalarında Botoks Tedavisi Tercih Ediliyor

Medikal tedavi seçeneklerinden yeterli faydayı göremeyen hastalara uygulanabilecek yöntemlerden birinin de migren botoksu olduğuna dikkat çeken Ölmez, "Migrende botoks tedavisinde baş ağrılı gün sayısını azaltmak amaçlanıyor. Bu tedavi yöntemi kronik migren hastalarında tercih ediliyor. Etki 2-4 haftada görülmeye başlanıyor. Bir sonraki uygulama için en az 3 ay beklemek gerekiyor. Genellikle bir seans botoks uygulamasının etkisi en az 6 ay sürüyor. Göz kapağı düşüklüğü, ense ağrısı, kas güçsüzlüğü gibi olası yan etkiler ortaya çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.

Migren İğnesi İle Atakların Sıklığı Ve Şiddeti Azaltılıyor

Migren iğnesinin diğer ilaç tedavilerine dirençli seyreden, sık migren atakları yaşayan hastalarda uygulanabilen bir tedavi olduğunu söyleyen Ölmez, "Migren aşısı olarak bilinse de aslında aşı değil, aylık olarak uygulanan, migren ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmaya yönelik bir tedavi olarak ifade ediliyor. Cilt altına enjekte ediliyor. Bu ilaç, CGRP isimli migren ağrılarının oluşum mekanizmasında önemli rol oynayan bir maddeyi bloke ederek etkisini gösteriyor" dedi.

 

 

Editör: Ülkü Şimşek