Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamayla Türk sinemasına dair heyecan verici bir keşfi paylaştı.
Bakan Ersoy paylaşımında, “Arşiv çalışmalarımız kapsamında uzun yıllardır kayıp olduğu düşünülen Zafer Yollarında filmine ait görüntüler tespit edildi” ifadelerini dile getirdi.
Yıllardır bilinen doğru çıkmadı
Mehmet Nuri Ersoy, yapılan incelemelerde filmin yönetmeninin yıllardır sanıldığı gibi Fuat Uzkınay olmadığını, Türk tiyatrosu ve sinemasının öncü ismi Muhsin Ertuğrul’a ait olduğunu belirtti.
Ayrıca bu bulgunun, erken dönem Türk sinema tarihinin kronolojisini ve yönetmenlik atıflarını yeniden değerlendirmeyi gerektirdiğine değinildi.
Kurtuluş Savaşı’nı anlatan ilk canlandırma filmi
1923 yılında tamamlandığı düşünülen Zafer Yollarında, Cumhuriyet’in ilk yıllarında çekilmiş, Türk sinema tarihinin “ilk yeniden canlandırma filmi” olarak tanımlanıyor.
Film, Kurtuluş Savaşı’nın cephe gerisinden cephe hattına uzanan destansı mücadelesini konu alıyor. Özellikle Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz sahneleri, dönemin askerî disiplinini ve halkın direniş ruhunu güçlü biçimde yansıtıyor.
Kendi rolünü bizzat canlandırdı
Bir diğer önemli ayrıntı ise, filmde yer alan gerçek kahramanlardan biri olan Fahrettin Altay Paşa’nın, kendi rolünü bizzat canlandırması. Bu durum, sinema tarihinde oldukça nadir bir örnek olarak öne çıkıyor.
Sinema tarihinde yeni bir dönem başlıyor
Yapımda amatör oyuncuların yanı sıra, o dönemde Ankara ve İstanbul’da tiyatro yapan sanatçılar da yer almıştı.
Filmin çekimlerinin bir bölümü Çanakkale, Eskişehir ve Afyon hattında gerçekleştirildi. Görüntülerin büyük kısmı, Milli Savunma Bakanlığı arşivlerinden derlenen belgelerle birlikte restore edilecek.
Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğuyla kültürel mirasımızı korumaya devam ediyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı ve bu kıymetli keşfi yapan Sinema Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etti.
Filmin yeniden doğuşu
Uzmanlar, Zafer Yollarında’nın Türk sinema tarihindeki ilk dramatik savaş sahnelerini içeren yapım olduğunu belirtiyor. Sessiz film formatında çekilen eserde, dönemin film tekniğine uygun olarak doğal ışık kullanımı ön planda.
Görüntülerin dijital restorasyon süreci tamamlandıktan sonra, filmin kısa bir versiyonunun ulusal sinema müzelerinde ve festivallerde izleyiciyle buluşturulması planlanıyor.