Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 11 Aralık’ta açıklayacağı faiz kararı, tasarruf sahiplerinin dikkatini yeniden mevduat piyasasına yöneltti. Piyasada genel beklenti, Para Politikası Kurulu’nun yıl sonu yaklaşırken ölçülü bir faiz indirimi yapabileceği yönünde. Bankaların da bu süreçte rekabeti artırarak vadeli mevduat faizlerini güncellediği görülüyor.

Ekonomide dalgalanmanın sürdüğü bu dönemde yatırımcıların en çok merak ettiği soru, “250 bin TL mevduat birikimi 32 günde ne kazandırıyor?” oldu. Kamu ve özel bankaların açıkladığı güncel faiz teklifleri karşılaştırıldığında, aylık getiriler arasında ciddi farklar dikkat çekiyor.

Bankaların 250 Bin TL İçin Güncel Getiri Tabloları

Bankaların 32 günlük vadede sunduğu faiz oranları ve net getiriler şöyle açıklandı:

VakıfBank

Halkbank

  • Faiz Oranı: %34

  • Net Getiri: 6.148 TL

  • Vade Sonu Tutarı: 256.148 TL

Şekerbank

  • Faiz Oranı: %37

  • Net Getiri: 6.690 TL

  • Vade Sonu Tutarı: 256.690 TL

Bankacılık uzmanlarına göre aralık ayı faiz kararı öncesinde bu oranlar değişiklik gösterebilir. Özellikle özel bankaların yıl sonuna yaklaşırken daha agresif teklifler sunması bekleniyor.

Neden Rekabet Artıyor?

Mevduat faizlerinin hızlı şekilde yükselmesinin arkasında birkaç temel neden bulunuyor:

  • Bankaların yıl sonu bilanço hedefleri

  • TL mevduatı artırma yönündeki düzenleyici baskılar

  • Tasarruf sahiplerinin kur oynaklığı nedeniyle TL’ye yönelmesi

  • MB faiz kararı öncesi “beklenti fiyatlaması”

Ekonomistler, faiz indirimi gelse dahi bankaların kısa vadeli mevduatta rekabeti sürdürmesinin muhtemel olduğunu belirtiyor.

250 Bin TL İçin En Karlı Seçenek Hangisi?

Mevcut tabloda Şekerbank, %37 faiz oranıyla en yüksek aylık getiriyi sunuyor. Ancak uzmanlar, yatırımcıların yalnızca faiz oranına değil, vade sonunda kesilecek stopaj tutarı ve bankanın vadeli hesap koşullarını da değerlendirmesi gerektiğini vurguluyor.

Ayrıca sektörde bazı bankaların “hoş geldin faizi” adı altında kısa süreli daha yüksek oranlar verebildiği, fakat sonraki dönemlerde faizlerin düşebildiği biliniyor.

Faiz Kararı Sonrası Beklentiler

11 Aralık’taki toplantı sonrasında:

  • Politika faizinde düşüş olursa mevduat faizlerinde geri çekilme yaşanabilir.

  • Faizin sabit kalması durumunda mevcut oranların korunması bekleniyor.

  • Bazı özel bankaların yeni yıla girerken ek kampanyalar açıklayabileceği değerlendiriliyor.

Ekonomistler, kısa vadeli mevduatın hâlâ cazip olduğunu, özellikle 1–3 aylık vadelerde getirilerin yatırımcılar için önemli bir alternatif sunduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi