Uzun süredir tartışılan denetimli serbestlik genişlemesi, yeniden Meclis gündemine taşındı. Covid-19 döneminde açık cezaevindeki hükümlülere tanınan geçici izin uygulamasına benzer yapıda hazırlanacak olan düzenleme, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyen binlerce hükümlüye erken tahliye imkânı sunacak.
AKP, MHP ve Adalet Bakanlığı’nın ortak talebiyle 11’inci Yargı Paketi’ne eklenen teklif, hem cezası kesinleşen hem de dava süreci devam eden hükümlüler için önemli bir değişiklik olacak.
Cezası Kesinleşmeyenler de Yararlanacak
Yeni düzenlemenin en kritik noktasını, cezası henüz kesinleşmemiş olanların da kapsama alınacak olması oluşturuyor. Suç tarihi 31 Temmuz 2023’ten önceye dayanıyorsa, dava hangi tarihte sonuçlanırsa sonuçlansın hükümlü denetimli serbestlikten yararlanabilecek.
Bu durumun kapsamı genişleteceği ve tahliye bekleyen kişi sayısını artıracağı belirtiliyor.
Yargı kaynakları, daha önce kesinleşme tarihine göre yapılan ayrımın anayasal eşitlik ilkesiyle çeliştiğini vurguluyor.
“Aynı suçu işleyen iki kişiden birinin cezası erken kesinleştiği için yararlanması, diğerinin yararlanamaması adaletsizlik yaratıyor” değerlendirmesi öne çıkıyor.
Kimler Yararlanamayacak?
Her ne kadar düzenleme geniş kapsamlı olsa da iki suç grubu tamamen dışarıda bırakılıyor:
Terör suçları
Örgütlü suçlar
Bu suçlardan hükümlü olanların yeni düzenlemeden yararlanması mümkün olmayacak.
İlk Aşamada 50 Bin Tahliye
Teklifin yasalaşması hâlinde ilk etapta yaklaşık 50 bin hükümlünün tahliye edilebileceği öngörülüyor. Bu sayı, devam eden davaların sonuçlanmasıyla daha da artabilecek. Cumhur İttifakı kaynakları, tahliye olacak kişi sayısının zaman içinde ciddi şekilde yükseleceğini ifade ediyor.
Af Tartışması Büyüyor
Her ne kadar AKP ve Adalet Bakanlığı düzenlemenin “af niteliği taşımadığını” vurgulasa da, binlerce kişinin cezaevinden çıkacak olması kamuoyunda “örtülü af” yorumlarının yeniden yükselmesine neden oldu.




