Trafik sigortasında belirlenen prim artışları aylık olarak sağlanırken 1 Temmuz itibariyle artış oranı yüzde 3,5 olarak belirlendi.  Trafik sigortasında iyi sürücü ve kötü sürücü arasındaki fark da belli oldu. Özellikle son dönemlerde kasko fiyatlarında düşüş yaşanmasıyla birlikte kasko yaptırmak için en uygun olan tarih sigorta uzmanı tarafından açıklandı. Sigorta uzmanı kasko yaptırmak için en ideal zaman dilimini ve merak edilenleri anlattı. 

Araç Sahipleri Dikkat! Kötü Sürücüye Trafiği Dar Edecek Uygulama!-1

'Fiyat Artışları Buna Göre Belirlenecekti'

Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı Milliyet’e yaptığı açıklamada trafik sigortası ile ilgili merak edilenlere değindi. 

Bağcı açıklamasında,  "Trafik sigortası prim artışları maliyet endeksine göre belirlenecekti. Yani araç fiyatlarındaki artışa, parça fiyatlarındaki artışa, onarım maliyetlerine bakılacaktı. Bununla ilgili TÜİK’in verileri baz alınıp trafik sigortasında bunun ortalamasına göre maliyet çıkarılıp fiyat artışları buna göre belirlenecekti" ifadelerini kullandı. 

"Yüzde 140 oranında zarar ediyoruz" 

Haziran ayı için yüzde 3.5 gibi bir artış yapıldığına değinen Bağcı Temmuz ayında da yüzde 3.5’lik bir artış belirlendiğini ve Artış oranlarına başta sigorta şirketleri olmak üzere çok ciddi itirazlar geldiğini belirtti. 

Sözlerinin devamında ise "Sadece enflasyon yüzde 75, yüzde 3.5 seviyesi düşük. Biz yüzde 140 oranında zarar ediyoruz" şeklinde konuştu. 

120 (1) (1)

'İyi Sürücü ile Kötü sürücü Arasında Fark Artsın'

Kötü sürücülere şirketler tarafından sigorta yapılmak istenmediğini belirten Bağcı yılda 3’ten fazla kaza yapan sürücüler olduğunun altını çizdi. 

Bağcı, "Şu anda 22 milyon hiç kaza yapmayan sürücü var. 1.2 milyon yaklaşık 1 ve üzeri hasar yapanlar var. İyi sürücülerden, 'Biz kötü sürücülerin primini ödüyoruz. Ben 20 yıldır hasar yapmıyorum. Yüzde 50 hasarsızlık indirimine ulaşmama rağmen neden 16 bin TL trafik sigortası ödüyorum' diyenler var. ‘Biz kötü sürücüyü finanse etmek istemiyoruz. İyi sürücü ile kötü sürücü arasında fark artsın’ diyorlar” dedi.

TÜFAD'dan Spora Desteklerinden Dolayı Başkan Büyükkılıç'a Teşekkür! TÜFAD'dan Spora Desteklerinden Dolayı Başkan Büyükkılıç'a Teşekkür!

Kötü Sürücüler  Alarak İyi sürücülere İndirim Yapmak 

Kötü sürücüden çok daha fazla alarak iyi sürücüye indirim yapmak yönündeki uygulamadan bahseden  Bağcı primleri serbestçe belirlemek ve serbest tarifeye geçilmesi yönünde talebin arttığını belirtti. İyi sürücülere taban fiyatın gelmesi gerektiğini söyleyerek aynı zamanda kötü sürücülerde bu oranın biraz daha yükseltilebileceğinin altı çizildi. 

'Ülkemizde Ölüm Oranın Azaltmak İçin Tedbirlerin Arttırılması Gerekiyor'

Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu olarak aynı zamanda Serbest fiyata karşı olunduğunu belirten Bağcı bu uygulamayla da ülkede  kazaların önüne geçilmesinin planlandığını açıkladı. Avrupada Türkiye’de mevcut olan kaza oranlarıyla eşitlik olduğunu fakat ölümlerin ülkemizde çok daha fazla yaşandığını aktaran Bağcı tedbirlerin arttırılması gerektiğini de söyledi. Bu gibi sorunların çözülmesinden önce serbest bir uygulamaya geçilmesinin doğru olmadığı üzerinde duruldu.

Araç Sahipleri Dikkat! Kötü Sürücüye Trafiği Dar Edecek Uygulama!-3

İyi ve Kötü Sürücüler Arasındaki farklar

 Aynı zamanda iyi ve kötü sürücüler arasında 7 farkın bulunduğu şu şekilde açıklandı:

“Şu anda iyi sürücü, 5 yıldan fazla kaza yapmayan sürücü yüzde 50 indirim alıyor. Kötü sürücü her yıl kaza yaptıkça birinci yıl yüzde 100, ikinci yıl yüzde 150, üçüncü yıl sonrası yüzde 200 sür prim almaya devam ediyor. İyi sürücü ile kötü sürücü arasında 7 kat fark var”

Ortalama Trafik Sigortası Bedeli Ne Kadar?

Ortalama bir aracın 9560 TL trafik sigortası bedeli ödemekte olduğunu söyleyerek 4’üncü kademeden ilk kez sigorta yaptıracak bir elektrikli araç sahibinin ödeyeceği trafik sigortası bedelinin ise  ortalama 8604 TL civarında olduğu söylendi.

Kötü sürücülerin Sorumlu Tutulması Gerekenler

Kötü sürücüler için uygulamaya koyulması gerekenler ise şu şekilde sıralandı:

“Yılda 3’ten fazla kaza yapan kişilerin rehabilitasyona tabi tutulması, ehliyetinin alınması gerekiyor. Ehliyet ceza puanlarının sigorta şirketlerine açılması, sigorta puanı gelmesi ve kişiye özel fiyatlama yapılması gerekiyor”

Kaynak: Haber Merkezi