MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin iki cumhurbaşkanı yardımcısından birinin Alevi, diğerinin Kürt olması önerisi siyasette yankı buldu. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Biz yönetmeye adayız, neden Cumhurbaşkanı da Kürt olmasın?” diyerek çıtayı yükseltti.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği “Cumhurbaşkanı yardımcılarından biri Alevi, biri Kürt olsun” önerisine DEM Parti'den dikkat çeken bir çıkış geldi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, bu öneriye verdiği yanıtla siyasette taşları yerinden oynatabilecek bir tartışmanın fitilini ateşledi.
Bakırhan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, öneriye ilişkin olarak “Neden Cumhurbaşkanı da Kürt olmasın? Biz bu ülkeyi yönetmeye adayız.” ifadelerini kullandı. Ülkedeki tüm farklılıkların ve renklerin yönetimde yer almasının önemine dikkat çeken Bakırhan, bu durumun hem kıymetli hem de gerekli olduğunu vurguladı.
Mesaj veriyorsak, Eyvallah yok!
Toplantıda gündeme dair değerlendirmelerde de bulunan Bakırhan, bir savcının makam odasındaki “beyaz Toros” maketine tepki göstererek, bu tür simgesel mesajlara karşı sessiz kalmayacaklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beyaz Torosları eleştirdiği gün böyle bir maketin masada olmasının açık bir mesaj taşıdığını savunan Bakırhan, “Bunlara eyvallah etmeyiz” dedi.
Bakırhan, Türkiye'deki adalet sisteminin muhalefeti baskı altına almak için kullanıldığını savunarak, demokratik siyaset alanının daraltıldığını dile getirdi. Kürtçe müzik dinleyen bir kadının karnındaki bebeğiyle birlikte darp edilmesi gibi olaylara dikkat çekerek, toplumsal kutuplaşmayı derinleştiren dil ve uygulamalardan duydukları rahatsızlığı dile getirdi.
MİT Başkanı Kalın ile görüşme gizlilik içeriyor
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ın DEM Parti’yi ziyaretine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Bakırhan, görüşmenin gizlilik esasına dayandığını belirterek, “İyi geçti, olumlu geçti, bizi bilgilendirdiler. Detaya giremeyeceğim” açıklamasında bulundu.
CHP'ye çağrı toplumun beklentisi sizden büyük
Bakırhan, konuşmasında CHP’ye de seslenerek özellikle Kürt meselesinin çözümünde tarihi bir sorumluluk taşıdığını vurguladı. “Cumhuriyet’in kurucu partisi olarak CHP’nin bu konuda çözüm sürecine katkı sunması toplumda ciddi bir beklenti oluşturuyor” diyen Bakırhan, demokratikleşme ve toplumsal barış için yapısal sorunlara karşı cesur adımların atılması gerektiğini söyledi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı, yapısal sorunlarla güncel siyasi krizlerin birbirini beslediğini belirterek, bu kısır döngünün ancak bütüncül bir yaklaşımla kırılabileceğini ifade etti.
Tuncer Bakırhan’ın açıklamaları, sadece bir yanıt değil, aynı zamanda siyasetin geleceğine yönelik bir vizyon ve meydan okuma olarak da yorumlandı. Bahçeli’nin önerisini “demokratikleşme için bir adım” olarak gören DEM Parti cephesi, bu öneriyi daha ileri taşıyarak cumhurbaşkanlığı seviyesinde temsilin tartışılması gerektiğini savundu.