Harita Mühendisi Fatma Erkal, lazer tarama teknolojisinin birçok sektörde büyük kolaylıklar sağladığını belirtti. Bu teknoloji sayesinde, özellikle deprem bölgelerinde riskli yapıların konumlarını belirlemek mümkün hale geliyor. Erkal, lazer tarama sürecinde öncelikle taranacak alanda koordinatlandırma amacıyla yer kontrol noktaları oluşturulduğunu, ardından bu noktalar arasındaki mesafelerin lazer tarayıcılar aracılığıyla sayısal verilere dönüştürüldüğünü ve 360 derece kameralarla çekilen fotoğraf ve videoların nokta bulutuyla eşleştirilerek gerçek renk tonlarının elde edildiğini açıkladı. Bu yöntemle, hem gerçek koordinatlar hem de objelerin üç boyutlu halleri ile öncesi ve sonrası değişiklikler tespit edilebiliyor.
Fatma Erkal, lazer tarama teknolojisinin harita mühendisliğinde sadece haritalama değil, aynı zamanda yapı ve nesne ölçümlerinde de kullanıldığını belirtti. Bu teknolojinin iç mekanlar ve dış mekanlar için detaylı veriler sağladığını, ayrıca dron ile yapılan yüzeysel ölçümlerin ötesinde kapalı alanlarda da kullanışlı olduğunu vurguladı. Erkal, harita mühendisliğinin kapsamının sadece aplikasyon ve imar uygulamalarıyla sınırlı olmadığını, bu yeni teknolojinin mesleğe adaptasyonunu sağlamanın önemini vurguladı.
Lazer tarama teknolojisi, 2 santimetreye kadar doğruluk sağlarken, saniyede 320 bin nokta alımı yapabiliyor ve gerçek zamanlı nokta bulutları oluşturabiliyor. Bu teknoloji ile bir futbol sahasının tüm alanı, yüksekliği ve iç mekan taramaları yapılabilirken, 15-20 katlı binaların dış yüzey taramaları da gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca, iç mekanlarda mobilya, elektrik ve boya sektörleri gibi birçok alanda veriler kullanılabiliyor. Yol yapımı, tünel inşaatları, alt ve üst geçitler, kavşaklar, tarihi yapılar ve yeni nesil projelerde öncesi ve sonrası veriler elde edilebiliyor. Ayrıca, ulaşılması zor alanlarda risklerin önlenmesi ve deprem bölgelerinde yapıların yatay ve düşey konumlarının tespitinde de kullanılıyor.
Fatma Erkal, lazer tarama ile elde edilen nokta bulutlarının gerçeğe uygun renk tonlarıyla eşleştirilerek detaylı veri sunulduğunu, bu verilerin telefonlar aracılığıyla anlık olarak takip edilebildiğini ifade etti. Bu teknoloji, gözle görülen tüm objelerin sayısal olarak 3 boyutlu hale getirilmesini sağlıyor ve hassas, doğru veri elde edilmesine olanak tanıyor.