Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Fikret Yazıcı, sosyal medya ve dijitalleşmenin dil üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirterek, genç neslin yazılı ifade konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Yazıcı, dijital platformların dili adeta yok eden bir “canavar”a dönüştüğünü ifade etti.
ERÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Fikret Yazıcı dijitalleşmenin toplum üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
“Sosyal medyaya girdik, dijitalleşmeye girdik; birçok boyutuyla günümüzde tartışılan ve araştırmalara konu olan bir alan,” diyen Yazıcı, özellikle dilin bozulması ve yozlaşmasına dikkat çekti.
Yazıcı, “Radyo ve televizyon gibi geleneksel medya araçları artık çok daha masum kalıyor. Sosyal medya ve dijital mecralar dili yok eden kocaman bir canavara dönüşmüş durumda,” dedi.
Yeni neslin yazılı ifade konusunda yetersiz kaldığını vurgulayan Yazıcı, “Z kuşağı olarak adlandırdığımız gençler hız odaklı yaşıyor. Hızlı tüketim kültürü, onları hem konuşmada hem yazmada zorluyor. Yazmak onlara göre zaman kaybı gibi geliyor,” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerine “zihinsel etkinlik” vurgusu yaptığını belirten Yazıcı, gazetecilikten senaristliğe kadar tüm iletişim mesleklerinde zihnin dolu olması gerektiğini söyledi. “Zihin dolu değilse dudak da kalem de klavye de çalışmaz,” diyen Yazıcı, okuma alışkanlığının önemine dikkat çekerek ebeveynlere ve gençlere kitap, gazete ve dergi okuma çağrısında bulundu.