Türkiye’de yaşanan enflasyon yüksekliği etkileri yansımaya devam ediyor. Hane halkının gelecekteki ekonomik duruma dair beklentilerini ölçen tüketici eğilim anketi açıklandı. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası iş birliği ile yapılan bu anketin sonuçlarına göre tüketici güven endeksi 2024 yılın Eylül ayında  %78,2 iken Ekim ayında %3,0 oranda bir artışla %80,6’ya kadar yükseldi. En son 2023 yılının Mayıs ayında %91,1 olarak ölçülen tüketici güven endeksi 2024 yılında en yüksek seviyesine ulaştı.

Tüketici Güven Endeksi

Tarım ve Orman Bakanı'ndan örnek hareket! Tarım ve Orman Bakanı'ndan örnek hareket!

Mevcut dönemde hanenin durumu geriledi

İç Anadolu’nun ticaret ve sanayi merkezlerinden biri olarak ifade edilen Kayseri, iş olanaklarının en yüksek olduğu şehirlerin arasında geliyor. Sanayi ve ticaret sektörünün yanında hizmet sektörü, ulaştırma, sağlık gibi alanlarda da adından oldukça söz ettiren Kayseri’yi enflasyon etkisi altına aldı. Hayat pahalılığının yanı sıra alınan ücretlerin de enflasyon oranın altında kalması ve yoksulluk oranlarının artması ekonomiye olan güvenin azalma sebeplerinden biridir. Tüketici güven endeksinin 100’ün altında olması tüketicinin ekonomiye güvenin az olduğunu gösterirken 100’ün üzerinde olması ise ekonomiye olan güvenin arttığını gösterir. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu %0,2 azalarak %64,7’geriledi. Buna bağlı olarak Kayseri’de ve Türkiye’de yaşayan vatandaşların ülke ekonomisine dair beklentileri kısmen artsa da hâlâ düşük seviyede olduğu görülüyor.

TÜİK’in açıkladığı tüketici eğilim anketine göre gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi %6,1 oranında artarak %82,1 oldu. Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi %1,1 oranında artarak %75,3 oldu. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma oranı ise %4,1 artışla %100,1 oldu.

Kaynak: Elif Gökçe Topal