Türkiye’nin önemli doğal miraslarından biri olan Erciyes Dağı, sahip olduğu bitki çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri, Sebze Yetiştirme ve Islahı Bölümünden Prof. Dr. Kazım Mavi, Erciyes’in florasının Avrupa kıtasıyla yarışacak düzeyde olduğunu açıkladı.
Erciyes Dağı’nda yaptığı incelemeler sonrası açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Kazım Mavi, dağın birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yaptığını söyledi. Özellikle sadece bu bölgeye özgü olan Astragalus argaeus (Erciyes geveni), Daphne oleides (Gökçek), Allium sieheanum (Boncuk körmen, boncuk sarımsak) ve Thymus argaeus (Erciyes kekiği) gibi türlerin bilimsel açıdan son derece değerli olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Mavi, ayrıca adını doğrudan Erciyes’ten alan ve yalnızca bu dağda yetişen endemik türlerden bazılarını şöyle sıraladı:
*Silene erciyesdaghensis (Erciyesdağı nakılı)
*Silene argaea (Erciyes nakılı)
*Herniaria argaea (Erciyes kırıkotu)
*Onobrychis argaea (Erciyes korungası)
*Vicia canescens subsp. argaea (Erciyes fiği)
*Potentilla argaea (Erciyes beşparmakotu)
*Heracleum argaeum (Erciyes tavşancılı)
*Senecio hypochionaeus var. argaea (Erciyes kanaryaotu)
*Anthemis cretica subsp. argaea (Erciyes papatyası)
*Hieracium argaeum (Erciyes fare kulağı)
*Campanula argaea (Erciyes çançiçeği)
*Helictotrichon argaeum (Erciyes parlakyulafi)
*Veronica erciyas Dağı (Erciyes yermenekşesi)
*Festuca woronowii subsp. argaea (Erciyes yumakotu)
*Bellardiochloa argaea (Erciyes kurtotu)
Erciyes Dağı’nın bu eşsiz florasının korunması ve tanıtılması için akademik çalışmaların artırılması gerektiğini belirten Mavi, Kayseri Üniversitesi Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı ile ortaklaşa bir çalıştay düzenlenmesinin hem bilimsel hem de turistik açıdan büyük fayda sağlayacağını açıkladı.