Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, GSB yurtlarının 1 milyon yatak kapasitesine ulaştığını duyurdu. Bakan Bak, Türkiye’nin Avrupa’nın en yaygın ve kapsayıcı yurt ağına sahip olduğunu belirterek, düşük maliyet ve devlet güvencesi ile dünya çapında tek örnek olduklarını vurguladı.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2025-2026 eğitim öğretim yılı için GSB yurt başvurularının başladığını duyurdu. Bakan Bak, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yurtların toplam yatak kapasitesinin 1 milyona ulaştığını gururla ifade etti.
Avrupa’nın en yaygın yurt ağı Türkiye’de
Bakan Bak, Türkiye’nin Avrupa’daki en yaygın ve en kapsayıcı öğrenci yurdu ağına sahip olduğunu belirterek, yalnızca sayı bakımından değil, nitelik açısından da öncü olduklarını söyledi. Açıklamasında, devlet destekli modelin öğrencilere büyük bir avantaj sunduğunu vurguladı.
Türkiye modeli dünyada tek örnek
Yurt sistemleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Bak, dünyada üç modelin öne çıktığını belirtti: devlet destekli yurtlar, üniversite kampüs içi rezidanslar ve özel yurtlar. Türkiye’deki GSB yurtlarının ise merkezi yönetim anlayışı, düşük maliyet avantajı ve yaygın kapsama alanı ile çok ciddi bir fark oluşturduğunu dile getirdi.
Devlet güvencesiyle düşük maliyetli barınma
Osman Aşkın Bak, Türkiye modelinin devlet güvencesiyle aynı anda hem en ucuz hem de en erişilebilir yurt hizmetini sağladığını kaydederek, “Türkiye modeli, dünyada aynı anda en yaygın ve en düşük maliyetli yurt sistemini sağlayan tek örnektir” ifadelerini kullandı.