Yaşananlar sonrası İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, sessizliğini bozdu. Gazetemizin sorularını yanıtlayan Elmalı, "Burası Türkiye'de ilk ve tek özel eğitim merkezi olarak yapılan yerdir. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil. Bu işe eğitim açısından bakıyoruz" dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, eski ismi Özel Reşha Sağlık Meslek Lisesi olan yeni ismi Şehit Yiğitcan Çiga Özel Eğitim Uygulama Merkezi'ne taşınması polemiğine yanıt verdi.
Gazetemiz muhabirlerinin sorularını yanıtlayan İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, konuyu baştan sona değerlendirdi.
İşte Elmalı ile yaptığımız çok özel haberimiz:
"TALİMAT VAR"
'Okulun oradan taşınmasının sebebi ne?' sorumuza, Elmalı şu cevabı verdi: "Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımız tarafından 2019 yılında tüm ikili okullar (sabahçı öğlenci) tekli eğitim geçeceği belirtildi. Böyle bir talimat var. Biz tekli eğitime geçebilmek için devlet planlaması stratejisi için durmadan araştırıyoruz. Şimdi engelli öğrencilerimiz için nezih, temiz yerlerin olması harika bir şey. Ben de isterim. Cennet Yiğit Özel Eğitim Okulu iyi mi? İyi. Kalmalarında sakınca var mı? Yok ama eski Reşha Sağlık Meslek Lisesi, özel eğitim merkezi. Türkiye'de ilk, tek özel eğitim merkezi olarak yapılan yerdir. Netice itibari ile Aliye Boydak okulu FETÖ'den devredilmiş, Şehit Cennet Yiğit Özel Eğitim Merkezi arkadaşlar buraya taşınmış. Arkadaşlar iyi de etmiş, itiraz yok. Bu çocuklara değer. Daha sonra Reşha da 2 ay sonra FETÖ'den devredilmiş. Eğer Reşha daha önce devredilseydi, arkadaşlar kesinlikle orayı yaparlardı. Çünkü Türkiye'de ilk özel eğitim merkezi olarak planlandı. Yanında 7 dönüm arazi var. Orada çocukların deşarj olması için alanlar var. Orası düz ayak, Türkiye'deki tüm okulların merkezi burası. Daha sonra sağlık meslek lisesine geçmişler. Özelin derdi para kazanmak."
Elmalı, "Zaten bir gün önce kundaklama oldu. Bomboş olduğu zamanlar cinayet işlenme ihtimali var mı? Hırsızlık yapılma ihtimali var mı? Yangın çıkma, kötü şeyler yapılma ihtimalleri var mı? Var. 'Efendim tedbirini alın' dediniz. Zaten tedbir için Emniyet'e yazdık. Kara kara düşünüyoruz" dedi.
'Çok uzak olduğu ve okulda eksikliklerin olduğu iddiaları var' sorumuza Müdür Elmalı, "Bütün öğrencilerimizin adresi burası mı? Meydana 12.4 kilometre. Devlet zaten servislerin parasını ödüyor, evinden alıyor okula, okuldan alıp tekrar evine getiriyor" diye cevabı verdi.
"MEVCUT OLAN İMAM HATİPLER DOLU DEĞİL"
'Eski Reşha Sağlık Meslek Lisesi olduysa İmam Hatip de olabilir. Orasını neden İmam Hatip yapmıyorsunuz? Sorumuza ise "Olmaz. Erkilet'te yapımı devam eden iki tane imam hatip var. Bu sene açılacak. Mevcut olan İmam Hatipler'de dolu değil. Oraya vardığın zaman öğrenciler okul özel eğitim okulu olarak yapıldığı için düzayak. Gidip görün okulu, engelli öğrencilerin birebir öğretmen öğrenci eğitim yapabileceği yer orası, başka yerde yapamazsınız" dedi.
Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, 'Okulda eksiklikler olduğu, döner merdivenler olduğu, yemekhaneye inmek için asansör olmadığı' iddialarına ise "Zaten okul tek kat. Yemekhane bodrum katında. Bir tane tekerlekli özürlü öğrenci aşağı inmesi gerekiyormuş. Sadece bir kişi olunca ben de alın onun yemeğini de buraya getirin dedim" diye cevapladı.
'Bugün bir tane ise yarın bu tekerlekli sandalyede olan engelli öğrenci sayısı arttığı zaman ne yapılacak?' sorumuza Elmalı, "O kadar çok yer var ki, istediğimiz yere yemekhane yapma imkanımız var. Aşağı inmeye bile gerek kalmayacak. Aşağıyı zaten müdür bey başka amaçlar için düşünüyor. Sinema salonu, spor, kurs gibi etkinlikler yapılacak" diye konuştu.
"BİZ SONUÇ ODAKLI İŞ YAPMAK MECBURİYETİNDEYİZ"
Elmalı, "Eksiklikler ile ilgili ise dün okula gittik. Bize şu şu eksiklerimiz var dediler. Alınmayacak, yapılmayacak şeyler değil" dedi.
'Neden bu taşıma işlemi yarı yılda yapıldı? İmam Hatip yapılacak olan okul kayıt olmadığı için boş. Yıl sonu beklenemez miydi?' sorumuza Müdür Elmalı, "Zaten öğrenci işleri komisyonu toplandı. Nereden hangi öğrenciyi alırız, ana okula, ilkokula, ortaokula. Adrese dayalı olarak çalışmalar yapılıyor. Orası da netice itibari ile dolacak. Eski Reşha'nın bir yıl boş durduğunu düşünelim. Orada bir hırsızlık, cinayet olsa hesabını kim verecek. Sorumluluğu sen de değil, sorumluluk ben de. Biz sonuç odaklı iş yapmak mecburiyetindeyiz. Orada 15-20 kişilik sınıf yok. Bire bir eğitim var" diye cevap verdi.
"KLASİK DÜZ İMAM HATİP OLMAYACAK"
'Diğer İmam Hatipler dolu dolu mu? İmam Hatip yetersiz mi? Neden imam hatip yapılıyor?' sorusuna ise, "Orayı öyle düşünmeyelim. Orası İngilizce hazırlık proje imam hatip yapmayı düşünüyoruz. Klasik düz imam hatip değil. Birinci sınıf İngilizce ağırlıklı olacak. O şekilde teklifimiz yaptık. Bu sene normal başlar, seneye İngilizce ile başlayacak. O özellik var. İmam hatipler yüzde 30 dolu değil. Niye dolu değil. Açık ve net konuşuyoruz. Bu sene açtığın imam hatipte 16 sınıflık bir imam hatip düşünün. İlk sene 120 kişi. Okulun kapasite ne kadar, 600 kişi. Dur kardeşim onun 1., 2., 3., 4. sınıfı var. İleride dolmadı buralar. Farzedelim ki dolmadı. Başkalarının istediği gibi çıktı. Vatandaş öğrencisini imam hatibe göndermedi, boş kaldı. Devlet orayı boş tutar mı ya? İlk okul, ortaokul, liseye ihtiyaç varsa lise yapar. Fen lisesi yapılıyor, sosyal bilimlerin ikincisi yapılıyor. Rahatlıkla Milli Eğitim Müdürü olarak şunu taahhüt edebilirim. Kayseri'de olması gereken her tür okul olacak. Bölgeye, yerleşim durumuna göre her birini planlayacağız. Vatandaşın imam hatip isteği var" dedi.
"YETER Kİ ÖĞRENCİLERİMİZ MUTLU OLSUN"
Velilerin öğrencilerini okula göndermediği iddialarını da yanıtlayan Elmalı, şunları söyledi: "Dört tane veli öğrencisini okula göndermiyorsa napıyım. 90 öğrenci ve velileri okula gidiyor. Veliler ile görüştüm, sınıfları gezdim. Veliler ve öğrenciler memnun. Eksiklileri söylediler, ödeneği isteriz hepsini yapacağız. Bu okul Türkiye'deki en üst seviyedeki engelliler okulu yapmayı istiyoruz. Talas'tan Erkilet'e gelmek isteyen veliler var. Veliler, çocuğum öğretmenini, okulunu seviyor diyor. Yeter ki öğrencilerimiz mutlu olsun. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil. Bu işe eğitim açısından bakıyoruz. Ayakta duracak halim yok. Ben şuanda hastayım ama işimin de hastasıyım."