Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan Kayseri’de yaz sıcaklarının hem şehir merkezinde hem de ilçelerde etkisini göstermeye başladığını söyleyerek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Özellikle yaşlı ve çocuk kesiminin sağlığını korumak için bu dönemde daha bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

‘Sıcak çarpmasına karşı önlem alın’

Erşan, "Güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Erşan, "Özellikle yaşlılarımız, çocuklarımız ve kronik rahatsızlığı olan bireyler bu saatlerde dışarı çıkmamaya özen göstermeli. Mecbur kalındığında ise mutlaka şapka takılmalı, güneş gözlüğü kullanılmalı ve mümkün olduğunca gölgeli alanlar tercih edilmeli" dedi.

‘Bol sıvı tüketin’

Kolay ulaşılabilecek su bulundurmanın önemli olduğunu söyleyen Erşan, "İlimizde yaz ayları genellikle kuru ve sıcak geçtiğinden dolayı, terleme ile vücuttan sıvı kaybı daha fazla olur. Bu nedenle su tüketiminin artırılması hayati önem taşır. Susama hissi beklenmeden su içilmeli, gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalı. Evde ya da dışarıda gün boyunca kolay ulaşılabilecek şekilde su bulundurulması önemli bir alışkanlık haline getirilmeli" ifadelerini kullandı.

'Kayseri mutfağının sevilen lezzetleri akşam tüketilmeli'

Kuru Eriğin Sağlığa Faydaları
Kuru Eriğin Sağlığa Faydaları
İçeriği Görüntüle

Sıcak havalarda sindirimi zor, yağlı ve ağır yemeklerden uzak durulması gerektiğini belirten Dr. Erşan, "Yaz aylarında ağır yemeklerden kaçınılmalı, taze sebze ve meyveler, yoğurt, ayran gibi serinletici ve hafif gıdalar tercih edilmeli. Özellikle Kayseri mutfağının sevilen lezzetleri olan mantı, yağlama gibi yemekler bu dönemde daha hafif porsiyonlarla ve akşam saatlerinde tüketilmeli. Ayrıca yiyeceklerin hijyenine de dikkat edilmeli, açıkta satılan ürünlerden uzak durulmalı" dedi.

‘Giyiminizi havanın şartlarına göre belirleyin’

Dr. Erşan, pamuklu giysilerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Yaz aylarında özellikle açık renkli, bol ve pamuklu kumaşlardan üretilmiş giysiler tercih edilmeli. Bu tür giysiler teri emer, cildin nefes almasına yardımcı olur ve vücut ısısını dengede tutar. Teri tutmayan sentetik kıyafetler isilik ve cilt tahrişine yol açabildiği için aşırı sıcaklarda tercih edilmemeli" ifadelerini kullandı.

İleri yaşlardaki vatandaşların dikkatli davranması gerektiğini söyleyen Dr. Erşan, "65 yaş üzeri ve kalp, yüksek tansiyon, diyabet ve böbrek hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız sıcak havalarda daha dikkatli davranmalı. Bu vatandaşlarımız ilaçlarını düzenli almalı, kontrollerini ihmal etmemeli ve hekimlerinin önerilerine mutlaka uymalı. İlimizde şehir merkezinin yanı sıra kırsal mahallelerde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın da güneş altında uzun süre çalışmaları sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle açık alanda çalışanlar bol sıvı tüketmeli, sık sık dinlenmeli ve şapka gibi koruyucu ekipmanlar kullanmalı" dedi.

Kaynak: İHA