Anayasa'nın 50'nci maddesine göre işçiler, bir hafta içerisinde 6 gün çalıştıktan sonra kesintisiz şekilde 24 saat izin hakkına sahip oluyor.
Ücretli çalışanların haftada en az 1 gün izin yapması gerekiyor. Söz konusu düzenlemeye istisna olacak kanun değişiklikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçerken, değişiklikle birlikte turizm çalışanları bu maddenin kapsamından çıkarıldı.
Haftalık tatil hakkını kullanamayacaklar
TBMM'de kabul edilen değişiklikle birlikte turizm çalışanları, normal şartlarda 6 gün çalışmanın ardından hak kazanılan haftalık tatil hakkını kullanamayacak. Değişiklikle birlikte turizm çalışanlarına, 10 gün çalıştıktan sonra ancak 11. gün izin verilmiş olacak.
Normalde işçiler 6 gün çalışıp 7’nci gün hafta tatili yaparken, Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm işletme belgesi almış konaklama tesislerinde çalışan işçiler 10 +1 kuralına göre hafta tatili yapabilecekler. Yani, turizm sektöründeki işçi 10 güne kadar çalıştırıldıktan sonra 11’inci gün hafta tatili yapabilecek. İşçinin hak kazandığı hafta tatilinde yaptığı çalışmaların günlük normal çalışma süresi kadarlık kısmı fazla çalışmanın hesabında dikkate alınmayacak. Hafta tatilinde çalışan işçi, fazla çalışma yapmış sayılmayacak.
Hafta tatili meselesinin TBMM gündemine taşınması söz konusu
Hafta tatili uygulaması konusunda Türkiye’de işçiler dinlenemeyecek. Kanunun TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sırasında işveren örgütlerinin temsilcileri inşaat sektöründe de hafta tatilinin turizm sektöründeki gibi düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu söylediler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına inşaat sektörü dışında başka sektörlerden de bu yönde talepler geldiği belirtiliyor.
Kısa süre içinde diğer sektörlerin hafta tatilinin ertelenmesi taleplerinin TBMM gündemine taşınması bekleniyor.