Dünyadan haberler...

ABD'de, Kovid-19 salgınında ölenlerin sayısı son 24 saatte 1340 artarak 8 bin 503'e yükseldi. Ülkede virüsün bulaştığı kişi sayısı son 24 saatte 33 bin 712 artışla 312 bin 249'a, çıktı.

İngiltere'de son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 621 artarak 4 bin 934 oldu.

İspanya'da Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 674 artarak 12 bin 418'e çıktı. Kovid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısındaki artış oranı art arda 4 gündür düşüş gösterdi.

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 1 milyon 200 bini geçti. Kovid- 19 nedeniyle 64 bin 747 kişi hayatını kaybetti.

Dünya genelinde Kovid-19'dan iyileşen kişi sayısı 250 bini aştı.

Almanya'da vaka sayısı 95 bin 614 olurken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1.427'ye ulaştı.

Hollanda'da Kovid-19 salgınında vaka sayısı son 24 saatte 1224 artarak 17 bin 851'e ulaşırken,

Belçika'da Kovid-19 salgınında vaka sayısı 1260 artarak 19 bin 691'e ulaşırken, ölü sayısı da 164 artarak 1447 oldu.

ölü sayısı 115 artışla 1766 oldu.

Fransa'da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 441 artarak 7 bin 560’a yükseldi. Virüs tespit edilen kişi sayısının son 24 saatte 4 bin 267 artışla 68 bin 605'e ulaştı.

Yunanistan'da 60 kişide daha son 24 saat içinde Kovid-19 tespit edilirken, vaka sayısı 1673’e ulaştı. Ölenlerin sayısı ise 68'e çıktı.

Rusya’da Kovid-19 vaka sayısı 582 kişilik artışla 4731'e yükselmiştir. Bugüne kadar hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 43’tür.

Kovid-19 kaynaklı ölü sayısı Ukrayna'da 32'ye, Moldova'da 14'e, Gürcistan'da 2'ye ulaştı. Vaka sayıları Ukrayna'da 1251, Ermenistan'da 822, Kazakistan'da 551, Özbekistan'da 298, Gürcistan'da 170, Kırgızistan'da 147'ye çıktı.

Son 24 saat içinde tespit edilen 78 yeni vakayla Azerbaycan'da aktif vaka sayısı 484'e çıktı. Bosna Hersek'te vaka sayısı 634, ölü sayısı da 21'e yükselirken, ülkede 30 kişi iyileşti.

Hırvatistan'da Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 1126'ya çıkarken, ölü sayısı da 12 oldu. Sırbistan'da vaka sayısı 1624'e, ölü sayısı da 44'e yükseldi.

Slovenya'da hayatını kaybedenlerin sayısı 28'e yükselirken, vaka sayısı 1108 oldu.

3

GÜNDEM BİLGİLENDİRME RAPORU

5 Nisan 2020

Diğer bazı Avrupa ülkelerinde ise vaka ve can kaybı sayıları şöyle; "Avusturya 11 bin 850/204, Portekiz 11 bin 278/295, Polonya 3 bin 834/84, Kuzey Makedonya 483/17, Arnavutluk 361/20, Kosova 140/1."

Kovid-19 kaynaklı can kayıpları Fas'ta 66, Irak'ta 56 ve Lübnan'da ise 18 oldu.

İran'da son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 151 artarak 3 bin 603'e yükseldi. Vaka sayısı ise 2 bin 483 artarak 58 bin 226'ya ulaştı.

Brezilya'da Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 72 kişi hayatını kaybetti ve 1222 kişide de virüs tespit edildi. Buna göre, ülke çapında Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 432'ye, virüsün görüldüğü kişi sayısı da 10 bin 278'e yükseldi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 teşhisi için gerekli laboratuvar malzemelerinin

İşgal altındaki Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze Şeridi'nde, Kovid-19 vaka sayısı 217'ye çıktı.

tükenmek üzere olduğunu açıkladı.

İsrail'de Kovid-19 vaka sayısı 8 bin 18'e ulaşırken, can kaybı 46'ya çıktı.

Cezayir yönetimi, Kovid-19 salgını nedeniyle alınan sokağa çıkma yasağı kararının, ülkenin tamamında iki hafta boyunca uygulanmasına karar verdi.

Avustralya’da 4 kişinin daha Kovid-19'dan hayatını kaybetmesiyle salgın yüzünden ülkedeki ölü sayısı 34’e yükseldi.

Türkiye

Türkiye’de 5 Nisan 2020 saat 20.00 itibarıyla Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 574, vaka sayısı ise 27 bin 69 olmuştur. Toplam iyileşen hasta sayısı ise 1.042 olmuştur.

Cezayir'den getirilen 299 Türk vatandaşı, Manisa'daki öğrenci yurdunda karantinaya alındı.

İstanbul'daki 100 bin 244 aileye sosyal yardım ve maaşları teslim edildi.

KKTC'den uçakla Türkiye'ye getirilen 190 kişi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında Balıkesir'deki öğrenci yurduna yerleştirildi.

Google'ın Kovid-19 Topluluk Hareketliliği Raporu’na göre, Türkiye'de, 16 Şubat-29 Mart tarihlerinde, restoran, kafe, alışveriş merkezleri, tema parklar, müzeler, kütüphaneler ve sinema alanlarında topluluk hareketliliği yüzde 75 azaldı.

4

GÜNDEM BİLGİLENDİRME RAPORU

5 Nisan 2020

Suriye ve Terörle Mücadele

Fırat Kalkanı bölgesine taciz atışı yapan 2 PKK/YPG’li terörist ile Barış Pınarı bölgesine sızma

girişiminde bulunan 5 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi.

Yurt içinde ve sınır ötesindeki operasyonlarda, son bir ayda 80 terörist etkisiz hale getirildi, 52 mevzi, sığınak, mağara ve deponun tahrip edildi.

FETÖ ile mücadele ilgili olarak "15 Temmuz 2016'dan bugüne TSK'dan 19 bin 203 personel ihraç edildi, 5 bin 35 personel hakkında adli/idari süreç devam ediyor."

Orta Doğu

Asya

Kuzey Afrika

Libya'da darbeci asker Halife Hafter'e bağlı milisler, 21 Mart'ta ilan edilen ateşkesi 180 kez bozdu.

İsrail polisi, Filistin yönetimine bağlı Kudüs Valisi Adnan Gays'ı evinde gözaltına aldı.

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde güvenlik güçleri ile direnişçiler arasında çıkan çatışmada 5 direnişçi ve 3 Hint güvenlik gücü hayatını kaybetti.

5

GÜNDEM BİLGİLENDİRME RAPORU

5 Nisan 2020

2. Ulusal Makamlardan Resmî Açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:

o “Test sayısında 20.000’i aştık. İyileşen toplam hasta sayımız 1.000’i geçti. Virüs,

gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım. Evde kalalım. Yeni

uygulamada davranışlarıyla herkese örnek olan gençlere teşekkür ediyorum.”

o “Sokağa çıkma konusunda 20 yaş ve altı için getirilen uygulamada davranışlarıyla örnek olan gençlerimize, çocuklarımıza teşekkür ediyorum. Sabırlı olursak,

hareketli günlerimize erken döneriz.”

o "Bu dönemde temas içinde olan kişileri izole edemezsek, hastalığı kontrol etme

şansımız olmaz. O nedenle birinci olarak kontrol edebilir olmalıyız. İkinci olarak gelen hastaya erken dönemde hızla tanısını koyup, erken dönemde yatırılması gereken hasta ise servise veya yoğun bakıma alınması; eve gönderilmesi ve takip edilmesi gereken bir hasta ise onu da hızla gerçekleştirip eve gönderip orada izolasyonunu sağlamak bu dönemde son derece önemli."

o "Özellikle koruyucu maske ve ekipmanları konusunda asla bir sorun olmamalı. Her geçen gün servislerimizin kapasitesini nasıl artıracağımıza bakmaya, yoğun bakım yataklarımızı daha reel kullanmaya, riskli olan hastayı yoğun bakım şartlarında takip etmeye gayret edelim. Yani, yoğun bakımda zorunlu takip edilmesi gereken hastanın yoğun bakımda, serviste takip edilmesi gereken hastanın da ilk planda serviste takibi son derece önemli. Entübasyon safhası ne kadar uzatılabilirse, bu dönemi kolay atlatabileceğimizi düşünüyorum."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

o "İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, biraz önce canlı yayında,

İspanyol televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkenin bazı bölgelerinde Türkiye ile ilgili çıkan suçlamaları kesinlikle, güçlü şekilde reddettiklerini söyledi. Türkiye'nin bugüne kadar İspanya'ya verdiği desteği de güçlü şekilde bir kere daha vurgulayarak ülkemize teşekkür etti."

o “İspanya'dan da uzun bir listelik talep geldi ve bazı özel şirketlerle sözleşme imzalandığı görülüyor. Esasen tabii ki bunların hepsini karşılamamız mümkün değildi ve özellikle solunum cihazlarının ihracatı da izne bağlı. Sağlık Bakanlığımızın izni olmadan yapılamaz. Bazı ürünleri Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan'ın) talimatıyla İtalya ile İspanya'ya gönderdik ama solunum cihazlarını henüz daha gönderemedik. Bundan dolayı da İspanya basınında bazı bölgelerde Türkiye'ye karşı ciddi bir karalama başladı. Bunu da düzeltecek olan İspanya hükümetidir. İspanya Dışişleri Bakanı da biraz önce yaptığı açıklamayla ve yine bu sabah yaptığı açıklamayla düzelttiler."

o “Türkiye'deki bazı firmalar, ihracata ilişkin yapılan düzenlemeleri bildiği halde, daha fazla para kazanmak için farklı ülkelerden gelen talepleri cevapsız bırakmıyor ya da Sağlık Bakanlığına yönlendirmek yerine sözleşme imzalıyor. Bu şirketler, daha sonrasında ise farklı kanallardan Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığına baskı oluşturmaya çalışıyor. Bu son derece yanlıştır. Esasen bu izni almadan, firmalarımızın o ülkelerle sözleşme imzalamaması gerekir. Üç beş

6

GÜNDEM BİLGİLENDİRME RAPORU

5 Nisan 2020

kuruş daha fazla kazanacağız diye bu firmaların ülkemizi bu tuzağa düşürmemesi

gerekiyor."

o "Sağlık Bakanlığımızın da talimatıyla 116 solunum cihazının da iznini verdik.

Önümüzdeki günlerde İspanya'ya zaten gidecek. Hangi ürünü, ne zaman verebileceğimizi yine Sağlık Bakanlığımız belirliyor. Ürünlere el koyma çok çirkin bir suçlama oldu. Hükümet tarafından değil, basında çıkan haberlerden dolayı toplumun değişik kesimlerinden buna benzer suçlama ya da talepler geldi ama Dışişleri Bakanı Laya canlı yayında gerçekleri açıklamış oldu."

o "Tüm ülkeler sınır boyundaki hava savunma sistemi Patriot bataryalarını çekerken, İspanya halen Patriot bataryalarını Adana'da tutuyor. Bu da Türkiye'ye NATO içinde en güçlü destek veren ülke demektir."

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk:

o “4'ü kanser ve epilepsi, 3'ü parkinson olmak üzere 93 ilacı daha geri ödeme listesine aldık. Sosyal Güvenlik Kurumumuzda bu eklemeyle birlikte bedeli karşılanan yurt içi ilaç sayısı 8 bin 564'e ulaştı. Vatandaşlar ilaçları Sosyal Güvenlik

Kurumu ile sözleşmeli eczanelerden temin edebilecekler.”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya:

o “Ekonomik İstikrar Kalkanı” ile 1.000₺ sosyal yardım ve 2022 kanunu

kapsamında maaş alan İstanbul’da 142.207 vatandaşımız bulunuyor. Cuma günü 10.00’dan bugün 18.00’e kadar 100.244 ailemize maaşlarını evlerinde teslim ettik. 41.963 vatandaşımıza yarın inşallah teslim edeceğiz.

Milli Savunma Bakanlığı:

o Huzur ve güvenliğin teminatı Komandolarımız, Fırat Kalkanı bölgesine taciz atışı

yapan 2 PKK/YPG’li terörist ile Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 5 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi.

İçişleri Bakanlığı:

o “Bakanlığımız, 81 İl Valiliğine sokağa çıkma yasağı kapsamında bulunan 18- 20 yaş

arasındaki gençlerle ilgili uygulama birliğinin sağlanması amacıyla istisnaları içeren ek bir genelge daha gönderdi. Buna göre 18-20 yaş arasında olup kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, özel sektörde düzenli çalıştığını sosyal güvenlik belgesiyle ortaya koyanlar ile mevsimlik tarım işçileri, sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak. Sokağa çıkma yasağından muaf tutulanlar istisna kapsamında olduklarını kanıtlayacak belgeleri yanlarında bulundurmak ve denetimler sırasında bu belgeleri göstermek zorunda olacak. Bakanlığımızın valiliklere gönderdiği genelgede, yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında bugüne kadar ilgili Bakanlıklar, Valilikler ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından birçok tedbir alındığı vurgulandı. Son olarak Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerisi, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın talimat ile 03 Nisan’da valiliklere Şehir Giriş/ Çıkış Tedbirleri ve Yaş Sınırlaması ile ilgili genelge gönderildiği ve bazı yeni tedbirlerin alınarak, uygulanmaya başlanıldığı ifade edildi. Bu kapsamda alınan 01.01.2000 sonrasında

7

GÜNDEM BİLGİLENDİRME RAPORU

5 Nisan 2020

doğanların sokağa çıkmalarını geçici olarak yasaklayan düzenlemenin uygulamada bazı tereddütlere neden olduğu belirtildi. Bu tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin tesis edilmesi amacıyla 18- 20 yaş arasındakiler için hangi durumlarda istisna getirileceği, 81 İl valiliğine gönderilen genelgede şu şekilde sıralandı:

Buna göre doğum tarihi 01.01.2000-01.01.2002 tarihleri arasında (18-20 yaş aralığında) olmakla beraber;

Kamu kurum ve kuruluşlarında memur, sözleşmeli personel veya işçi statüsünde görevli olanlar,

Özel sektörde düzenli bir işe sahip olan ve sosyal güvenlik kayıt belgesi ile bu durumu belgeleyenler,

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın'ın acı günü: annesi Meliha Yalçın vefat etti Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın'ın acı günü: annesi Meliha Yalçın vefat etti

Tarımsal üretimin sürekliliği açısından önemli bir fonksiyona sahip olan ve iller arasındaki planlama, seyahat ve konaklama koşulları 03.04.2020 tarih ve 6202 sayılı Genelgemiz ile düzenlenen mevsimlik tarım işçileri, 03.04.2020 tarih ve 6235 sayılı sayılı Bakanlık Genelgesi ile getirilen sokağa çıkış yasağından muaf tutulacak. Bu istisnalar 01.01.2002 tarihinden sonra doğanlara (18 yaşından küçüklere) uygulanmayacak.

Sokağa çıkış yasağından muaf tutulanlar istisna kapsamında olduklarını kanıtlayacak belgeleri yanlarında bulundurmak ve denetimler sırasında bu belgeleri ibraz etmek zorunda olacak.

Bakanlığımızın gönderdiği genelgede; valiler/kaymakamlardan bu duruma ilişkin gerekli kararların ivedilikle alınmasını, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmamasını istedi.”

8

GÜNDEM BİLGİLENDİRME RAPORU

5 Nisan 2020

3. Uluslararası Resmi Açıklamalar

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Welt Gazetesi için yazdığı makalede, Avrupa’nın bilinmeyen bir düşman ve benzeri görülmemiş bir kriz ile beklenmedik sırada karşı karşıya kaldığını kaydetti. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen AB ülkelerinin ekonomik krizden çıkmaları için daha fazla para ayrılması gerektiğini vurgulayan von der Leyen, "Avrupa için bir Marshall Planı'na ihtiyaç var." ifadesini kullandı. Von der Leyen, bundan dolayı AB bütçesinde büyük yatırımların yer alması gerektiğine dikkati çekerek, tüm ülkeler tarafından dayanışma aracı olarak kabul edilen AB bütçesinin krize uygun olarak şekillendirmesi çağrısında bulundu.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi-Türk Konseyi) Genel Sekreteri Bağdat Amreyev, Konseye üye ülkelerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) karşısında birbiriyle dayanışma sergilediğini belirterek Tür k dünyasının salgınla mücadelede uluslararası toplumun geri kalanıyla da iş birliği içinde hareket edeceğini vurguladı. Türk Konseyinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Sekreter Amreyev, üye devletler arasındaki iş birliği ve dayanışmaya dikkati çekerek uluslararası toplumun Kovid-19 ile mücadelede koordineli ve kararlı çaba göstermesi gerektiğini belirtti. Bu küresel krize karşı tüm dünyanın ortak hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Amreyev, Türk Konseyine üye ülkelerin mevcut iş birliği mekanizmasının, yeni tip koronavirüsle mücadelede de ortak hareket edilmesini mümkün kıldığını ifade etti. Konseye üye Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve gözlemci ülke Macaristan'ın salgının beraberinde getirdiği sorunların üstesinden gelmek için gereken kararlılığı sergilediğini vurgulayan Amreyev, küresel salgının başından bu yana Türk dünyası liderlerinin birbiriyle yakın istişarelerde bulunduğuna dikkati çekti. "Bu ortak çaba ve iş birliğinin bir parçası olarak Türkiye, Azerbaycan'a test kitleri gönderen ilk ülke olmuş, böylece kardeş ülke Azerbaycan'ın bu hastalıktan muzdarip ilk hastaların teşhis edilmesi için gerekli imkanlara ulaşmasını sağlamıştır. Türkiye yine, Türkiye ve Kırgız Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa yönetilen Bişkek'teki Kırgız-Türk Dostluk Hastanesinin, Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına devredilmesini, bu hastanenin Kırgız Sağlık Bakanlığı tarafından Kovid-19 salgını ile mücadelede kullanılmasını kararlaştırmıştır. Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın girişimiyle, komşusu Kırgızistan'a bu zor günleri atlatmasına katkı sağlamak üzere insani yardım gönderilmiştir. Bunlara ek olarak, Kazakistan hükümeti, Kırgız vatandaşlarının Çin ve Hindistan'dan hava yoluyla tahliyesinde yardım sağlamıştır." Türk Konseyine üye devletlerin, salgının Avrupa'da yayıldığına dair haberlerden hemen sonra Macaristan'a tıbbi destek veren ilk ülkeler olduğunu hatırlatan Amreyev, "Azerbaycan, Özbekistan ve Türkiye, Macaristan'a çok ihtiyaç duyulan yüz maskeleri de dahil olmak üzere tıbbi malzeme tedarik etmiştir." ifadesini kullandı. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'nun Türk Konseyi üye ülkelerine yürekten şükranlarını sunarak çağrılarına zamanında yanıt verdikleri ve yolladıkları samimi yardımlar için teşekkür ettiğini belirten Amreyev, bu yardımların Türk Dünyası ile Macaristan arasındaki güçlü dayanışmanın bir başka somut göstergesi olduğunu vurguladı. Konseye üye devletler arasındaki sağlam kararlılık ve yakın iş birliğine olan inancını dile getiren Amreyev, Kovid- 19'a karşı yürütülen bu küresel mücadelede Türk dünyasının uluslararası toplumun geri kalanıyla dayanışma içinde hareket edeceğine emin olduğunu ifade etti.

9

GÜNDEM BİLGİLENDİRME RAPORU

5 Nisan 2020

4. Uluslararası Medya Yansımaları

ABD

Bloomberg: Türkiye İçişleri Bakanlığından pazar günü yapılan açıklamada, 18-20 yaş arası çalışanların cuma günü koronavirüs nedeniyle getirilen 20 yaş altı sokağa çıkma yasağından muaf tutulacakları duyuruldu. Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre 18-20 yaş arasında olup kamu kuruluşlarında ve özel sektörde çalışanlar ile mevsimlik tarım işçileri sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak.

İtalya

Agenzia NOVA: Türk maden endüstrisi bu yıl beş milyar dolar ihracat hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu açıklamayı, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, Türk Devletine ait Anadolu Ajansına yaptı. Dinçer, ulusal maden sektörünün koronavirüsten kaynaklanan küresel kriz tırmandığında ortaya çıkacak talep artışına hızlı bir şekilde yanıt verecek teknolojik ve dijital altyapı ile potansiyelinin olduğunu kaydetti. Dinçer, “Türkiye ekonomisinin yüzde 5 büyüme hedefiyle, yeni ve umut verici bir maden mevzuatıyla ve ocak ayında yıllık bazda yüzde 8,6'lık -330 milyon dolar değerinde- bir büyümeye imkan veren ekonomi dünyasındaki gelişmelerle 2020 yılına iyi başladık.” dedi. Dinçer, Türk maden ihracatının yüzde 31'inin yapıldığı Çin'de koronavirüsün yayılması nedeniyle şubat ayından bu yana algılanan güçlü bir olumsuz etki olduğunu kabul etti. İMİB Başkanı, 695 milyonluk doğal taş dahil olmak üzere 2019 yılında Çin'e Türk ihracatının 1,34 milyara ulaştığını; mart ayında Çin'e doğal taş ihracatının yıllık bazda yüzde 68,29 düştüğünü bildirdi. Dinçer, hükümetin ulusal ekonomideki kilit konumdaki bir sektörü desteklemeye yönelik çabalarını takdir ettiğini belirtti.

10

GÜNDEM BİLGİLENDİRME RAPORU

5 Nisan 2020

1. Yorum & Analiz

DEĞERLENDİRME

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tüm dünya gibi Türkiye de çok ciddi bir mücadele veriyor. Salgın sadece yaşamlarımızı değil psikolojimizi ve ekonomimizi de tehdit ediyor. Covid 19’u ciddiye almayan, sürü bağışıklığı adı altında insanlarının hayatını riske atan ülkelerin aksine Türkiye süreci en başından beri dikkatle izleyerek gerekli önlemleri almış ve virüse karşı her alanda mücadele etmiştir. Devletimiz “Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketi” ile virüsün ekonomimiz üzerinde oluşturacağı olumsuz etkileri minimize etmeye çalışmış, gelir seviyesi olarak toplumumuzun en alt kesimindeki 2 milyon 111 bin vatandaşımıza 1000’er lira yardım yapmış ve dolaylı olarak 8 Milyon insanımıza destek olmuştur. Yine “EvdekalTürkiye” kampanyası, tanınan oyuncuların oynadığı çeşitli kamu spotları ve şeffaf iletişim stratejisiyle virüse karşı insanlarımızdaki farkındalık arttırılmıştır. Google'ın Kovid-19 Topluluk Hareketliliği Raporu’ndaki verilere göre, Türkiye'de, 16 Şubat-29 Mart tarihlerinde, restoran, kafe, alışveriş merkezleri, tema parklar, müzeler, kütüphaneler ve sinema alanlarındaki topluluk hareketliliğinin yüzde 75 azalması bu kampanyanın ve devletimiz tarafından alınan tedbirlerin ne kadar başarılı olduğunun somut bir göstergesidir. Kriz anlarında gerçek birlik ve beraberliği gösterebilen milletler ayakta kalabilirler. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk bağışçısı olduğu, ekonomik olarak zor durumda olan insanlarımıza yardım amacı taşıyan “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” bağış kampanyasına milletimizin gösterdiği yoğun teveccüh, Devlet-Millet işbirliğiyle bu krizi en az hasarla atlatabileceğimizin garantisidir.

11

GÜNDEM BİLGİLENDİRME RAPORU

5 Nisan 2020