Roma İmparatoru III. Gordianus zamanında M. S. 238-244 yılları arasında inşa edilen ve Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ile Osmanlılardan kalma, yıllara meydan okuyan Kayseri Kalesi içi ve dışının restorasyon ve kale içi kültür merkezi çalışmaları 2013 yılından bu yana devam ediyordu. Resmi açılışını Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı 13 bin metrekare Kayseri Kalesi protokolün katılımı ile açıldı.

Eski Türk devletlerinin askeri kıyafetlerini giyen atlı birlikler ve mehteran takımı ile Kayseri Kalesi’ne giriş yapıldı.

Kale surları üzerinde kılıç gösterileri de ilgiyle izlendi.

Saat: 10.00 ile 22.00 arasında açık olacağı öğrenilen Kayseri Kalesi’nin içerisinde neler olduğunu insanlar merak ediyor. İlk gün bayağı bir ilgi oldu, hatta Pazar günü sabahın ilk saatlerinde vatandaşlar akın akın geldi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür ve sanat merkezine dönüştürülen tarihi Kayseri Kalesi içerisinde arkeoloji müzesi, kütüphane, konferans salonu, kültür-sanat faaliyetlerinin yapılacağı sosyal alanlar, sanatçılar sokağı, sanat galerileri, açık oturma alanları, kafeler ve seyir alanları yer alıyor.

Kale içerisinde Sanatçılar Sokağı da hizmete açıldı. Bana göre gerçekten en önemli alanlardan birisi…

Kayserili sanatçılar eski çini, fotoğraf, geleneksel silah ve kıyafet ile takı gibi bir çok el emeği, göz nuru eserleri halkın beğenisine sunuyor.

Ayrıca ‘Seferden Zafere’ temalı hazırlanan, tarihe iz bırakmış kadınların temsilî kıyafetleri sergisi de büyük ilgi görüyor. Çok emek harcanmış, mekâna uygun ve güzel bir çalışma olduğunu gördüm.

Ve müze… Arkeoloji müzesi kale içerisine taşınmış, kalenin çevresinde lahitlerle ya da bir tarihi eserler ile karşılaşabilirsiniz. Müze içerisini de gezmek mümkün, sanırız ileriki zamanlarda 7 TL’den giriş yapılacak.

Kısacası Kayseri Kalemiz sonunda açıldı...

Hayırlı uğurlu olsun…