Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünün taşıyıcısı olan kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Toker, özellikle kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların önlem alması gerektiğini söyledi.

Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte doğada daha fazla zaman geçiren vatandaşlar için kene tehlikesi yeniden gündeme geldi. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşin Kılınç Toker, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

kayseri şehir hastanesi

Doç. Dr. Toker, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırığı ile bulaşan bir virüstür. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde kırsal kesimlerde ve hayvancılıkla uğraşılan bölgelerde sık görülüyor. Bu hastalık ilk etapta Yozgat, Tokat ve Çorum'da daha yaygındı. Ancak son yıllarda Kayseri ve Sivas gibi hayvan hareketliliğinin fazla olduğu illerde de vaka sayıları artış gösterdi” dedi.

Kene temasından sonra belirtilere dikkat!

Kene ısırığı sonrası ilk belirtilerin genellikle ateş, öksürük, diş eti kanaması ve vücutta sebepsiz morluklar olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Toker, “Bu tür semptomlar genellikle ilk 1 hafta içinde ortaya çıkar. Bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.

Kırsal alanlarda çalışan veya piknik gibi etkinlikler yapan vatandaşlara da önerilerde bulunan Toker, şu ifadeleri kullandı:

“Açık alanlara çıkarken vücudu örten giysiler tercih edilmeli. Hayvan bakımı sırasında çıplak elle değil, eldivenle müdahale edilmelidir. Eve dönüldüğünde koltuk altı, kasık bölgesi, kulak arkası ve ense gibi bölgeler kene açısından mutlaka kontrol edilmelidir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar bu konuda daha hassas takip edilmelidir.”

'Kene teması varsa panik yapmayın, sağlık kuruluşuna başvurun'

Doç. Dr. Ayşin Kılınç Toker, kene temasının ardından yapılması gerekenleri de şu sözlerle özetledi:

Kayseri’de görevli doktor açıkladı: Kadınlarda idrar kaçırma sorununa, kalıcı tedavi geliştirildi! Kayseri’de görevli doktor açıkladı: Kadınlarda idrar kaçırma sorununa, kalıcı tedavi geliştirildi!

“Kene vücuda tutunmuşsa, çıplak elle çıkarılmamalıdır. En doğru yöntem, sağlık kuruluşuna başvurarak profesyonel şekilde keneyi çıkarttırmaktır. Takip eden 2-3 gün içinde ateş, morarma, diş eti kanaması gibi belirtiler görülürse tekrar doktora gidilmelidir.”

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin Türkiye’de ölüm oranı düşük seyretse de, ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini belirten Toker, hastalığın mutlaka sağlık kurumlarında takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA