Kayseri Şehir Hastanesi Akıl ve Ruh Sağlığı Kliniği Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Dr. Derya Özkan, enerji içeceklerinin tüketimi hakkında yaptığı açıklamada, "Kafein, yüksek dozda alındığında sinirlilik, kaygı, uykusuzluk, titreme, çarpıntı ve taşikardi gibi sorunlara yol açabiliyor" dedi.  

Gençler arasında popüler olan enerji içeceklerinin zararları  

Son yıllarda özellikle gençler arasında giderek popülerleşen enerji içeceklerinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Derya Özkan, enerji içeceklerinin içinde bulunan bileşenler hakkında bilgi verdi. Özkan, "Enerji içeceklerinde kafein, taurin, B vitaminleri, inozitol, guarana, glukuronolakton ve karnitin gibi maddeler bulunuyor. Guarana özellikle yüksek miktarda kafein içeriyor ve bu nedenle enerji içeceklerinde yoğun bir şekilde kullanılıyor" dedi.  

Enerji içeceği ve kafein miktarı hakkında bilgiler  

Türkiye'de enerji içecekleri 1998 yılından beri piyasada bulunuyor. Türkiye'deki enerji içeceklerinde litrede 150 miligramdan fazla kafein bulunmaması gerektiği belirtildi. 250 mililitrelik bir enerji içeceği yaklaşık 50-150 miligram kafein içeriyor. Yetişkinler için önerilen günlük kafein miktarı ise 400 miligramdır. Dr. Özkan, birden fazla enerji içeceği tüketildiğinde, bu miktarın aşılabileceğine dikkat çekti.  

Enerji içeceği fazla tüketiminin psikolojik ve fiziksel etkileri  

Sağlık Bakanlığı'nın normal doğum kararından sonra Kayseri'den ilk açıklama: Yanlış yorumlara neden oldu! Sağlık Bakanlığı'nın normal doğum kararından sonra Kayseri'den ilk açıklama: Yanlış yorumlara neden oldu!

Dr. Özkan, fazla enerji içeceği tüketiminin fiziksel ve psikolojik sağlığı nasıl olumsuz etkileyebileceği hakkında şu bilgileri verdi: "Enerji içecekleri, epilepsisi olan hastalarda nöbetlere yol açabilir ve epilepsi öyküsü olmayan bireylerde de nöbet riski oluşturabilir. Ayrıca, serebrovasküler sorunlara yol açabilir ve manik atakları tetikleyebilir. Yapılan çalışmalara göre, kronik kafein tüketimi, stres, anksiyete ve depresyonla ilişkilendirilmiştir."  

Enerji içeceği kullanımı psikiyatrik hastalıkları tetikleyebilir  

Dr. Özkan, yüksek miktarda enerji içeceği tüketiminin psikiyatrik hastalıkları da tetikleyebileceğini belirtti: "Enerji içecekleri, şizofreni gibi rahatsızlıklarda psikotik semptomları şiddetlendirebilir. Yüksek kafein kullanımı, anksiyete semptomlarını da artırabilir. Bipolar bozukluk hastalarında ise şikayetlerin yeniden ortaya çıkmasına yol açabilir ve bu hasta grubunda intihar riskini artırabilir."

Kaynak: İHA