Geçtiğimiz 25 Haziran gününde Kayseri hava sahasında alışagelmedik bir şey yaşanmıştı. Şehrin semalarından bir NATO uçağının tam 8 tur attığı görülmüş ve uçak takip edildiğinde ise Konya’ya gittiği belirlenmişti.
Bugün 2 Temmuz Çarşamba günü ise Kayseri semalarından yine benzer durum yaşandı. NATO’ya ait olduğu belirtilen Boeing E-3A Sentry model uçak, geçtiğimiz hafta kullandığı rotanın aynısını kullanarak Kayseri’nin Yahyalı ilçesi üzerinde tam 11 tur attı. Uçak turlar boyunda 30 bin fit yükseklikte ilerlerken hızı ise ortalama olarak saatte 350 kilometre şeklinde görüldü.
Aynı rota, aynı görüntü!
NATO’ya ait olduğu bilinen ve Konya’da tam olarak tespit edilemeyen bir bölgeden kalktığı görülen uçak, bugün saat 14:45 sularında rotasını değiştirerek Konya’da tespit edilemeyen bir bölgede gözden kayboldu. Geçtiğimiz 25 Haziran’da izlediği rotanın birebir aynısını izleyen uçağın neden belirli aralıklarla Yahyalı üzerinden uçtuğu merak konusu oldu. Yetkililerden konuya dair açıklama gelmezken vatandaşlar, NATO uçağının periyodik hareketlerinin nedenini merak etmeye devam ediyor.
NATO uçağı İncirlik Üssü’nden mi kalktı?
İran-İsrail krizi ilk kez patlak verdiğinde, Kayseri’den kalkan bir askeri uçağın İncirlik Üssü’ne inmesi dikkat çekmiş ve vatandaşlar Ortadoğu’da yaşanan krizden dolayı endişe duymuştu. Bu kez de Kayseri semalarında aynı rota ile tam 11 tur atan NATO uçağının, İncirlik Üssü ile bağlantısı olabileceği düşünülüyor. Ancak NATO’ya ait Boeing E-3A Sentry radar uçağının Adana’dan değil Konya’dan havalanarak Kayseri hava sahasına giriş yaptığı görüldü.
Uçağın özellikleri
Üst üste iki defa Kayseri hava sahasında çok kez tur atan Boeing E-3A Sentry model uçağın hikâyesi şaşırtıyor. Bu uçağın ilk defa Körfez Savaşı’nda, koalisyon güçlerine yol göstermek ve onları Irak’a yönlendirmek için kullanıldığı biliniyor. Bir tarama, harita çıkarma ve radar uçağı olan Boeing E-3A Sentry’in Kayseri semalarında düzenli biçimde aynı rotada tur atması nedeniyle “Kayseri’nin haritasını mı çıkarıyor?” gibi sorular da gündeme geldi.
Yolcu uçağından bozma denebilecek şekilde üretilen bu uçağın esas görevi ise havadan erken kontrol sistemi yapmak. 1970’lerin ortalarında ABD Hava Kuvvetleri tarafından radar amaçlı geliştirilen bu uçak, geniş alanlarda hava sahası gözetimi, erken uyarı, komuta kontrol ve iletişim görevlerinde kullanılıyor. Düşük irtifada uçan hedefleri tespit edebilen, bulunduğu alanın haritasını çıkarabilen ve diğer uçaklarla iletişimi sağlayabilen uçağın 400 kilometre radar menzili bulunuyor.
Ayrıca 360° saha gözetimi özeliği ile ön plana çıkan bu askeri uçak; hedef takibi, hedef tespiti ve hedef sınırlandırması da yapıyor. Dost-Düşman Tanıma sistemi, alan resmi çizme ve erken uyarı sistemleri ile de Boeing E-3A Sentry, savaş alanlarında düşmanına zor anlar yaşatıyor.
Sonuç olarak Boeing E-3A Sentry NATO’nun hava savunma ve hava operasyonları için Körfez Savaşı’nda dahi kullandığı öneli bir savaş uçağıdır. Gelişmiş radar ve komuta kontrol yetenekleri ile Boeing E-3A Sentry, savaş alanlarında Amerika’nın vazgeçilmez bir silahı olarak biliniyor.