KAYSERİ HABER/ Kayseri İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yeşilhisar ilçesi Zengibar Kalesi mevkiinde yaptıkları önleyici devriye sırasında drone ile alanı kontrol etti. Yapılan kontrolde 5 kişinin izinsiz define aradığı tespit edildi.

Harekete geçen ekipler, M.Ö., H.B.V., S.E., E.A. ve N.C. isimli şahısları suçüstü yakaladı. Şahısların yanında; seri numarası olmayan dijital cihazlar, alan tarama çubukları, pusula, akü ve filtreleme cihazları ele geçirildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesi, tarihi ve gizemiyle bilinen bölgeleriyle bir kez daha definecilerin hedefi oldu. Özellikle Roma dönemine uzanan geçmişiyle dikkat çeken Başköy Mahallesi ve Zengibar Kalesi, yıllardır süren kaçak kazılar nedeniyle büyük zarar görüyor.

Kayseri Yeşilhisar’da Roma döneminde kurulan Başköy Mahallesi, 2011 yılında yaşanan trajik bir olay sonrası afet bölgesi ilan edilerek boşaltılmıştı. Bir vatandaşın üzerine kaya düşmesi sonucu hayatını kaybetmesinin ardından mahalle tamamen tahliye edildi. O günden bu yana boş kalan bölge, ne yazık ki definecilerin uğrak noktası haline geldi.

Kayseri Zengibar Define Baskini

Kayseri’de Tarih Talana Açık: Zengibar Kalesi Alarm Veriyor

Yeşilhisar adından da anlaşılacağı üzere bir hisarın etrafında kurulu tarihi bir yerleşim. Bölgenin en önemli yapılarından biri olan Zengibar Kalesi, M.S. 6. yüzyılda İranlılar tarafından inşa edildi. Daha sonra Romalıların eline geçen kale, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de stratejik önemini korudu. Akdeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan geçitlerin güvenliği açısından kritik görev üstlenen kale, bugün hâlâ gizemini koruyor.

Araştırmacılar, Zengibar Kalesi’nin çözülmemiş sırlarla dolu olduğunu ve yeterince araştırılamadığını belirtiyor. Kale çevresinde bulunan 21 kilise ve 14 tarihi ev ise geçmişte defineciler tarafından büyük ölçüde tahrip edilmişti.

Adana’da 19 yaşındaki genç bıçaklanarak hayatını kaybetti
Adana’da 19 yaşındaki genç bıçaklanarak hayatını kaybetti
İçeriği Görüntüle

Kayseri genelinde tarihi alanlara yönelik kaçak kazılara karşı denetimlerin artarak süreceğini vurgularken, vatandaşlara da bu tür şüpheli durumları güvenlik güçlerine bildirme çağrısı yaptı. Kayseri’nin tarihi mirası, definecilerin değil, gelecek nesillerin hakkı

Kaynak: İHA