Anahtar Parti, resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla Türkiye’nin kanayan yarına parmak bastı. 23 Nisan 2025’te Marmara Denizi’nde meydana gelen ve İstanbul başta olmak üzere çevre illerde korku ve paniğe sebep olan 6.2 şiddetindeki deprem, birçok soruyu da beraberinde getirdi. Birçok köy ve merkez olmayan ilçelerde bulunan müstakil ve izinsiz yapımların, olası bir deprem de yıkılması işten bile değilken, imar barışından beridir Kayseri’de neden şehircilik alanında önemli bir gelişme yaşanmadı?
Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş ve Hatay depremleri sırasında büyük sarsıntı yaşayan Kayseri halkı için deprem önlemleri kaçınılmaz bir hal aldı. Kayseri’nin İç Anadolu’daki kritik konumu ve Erciyes Dağı’nın altından geçen ve diri halde bulunan Ecemiş Fay hattı, Türkiye’de yaşanan her deprem sonrası Kayseri halkı da aynı korkuyla yüzleşiyor.
Kayseri’de kentsel dönüşümün yetersiz olduğunu ve daha güvenli yapılarda yaşamak istediklerini dile getiren Kayserililer, yetkililerin konuyla ilgili bilgi vermemesinden dolayı şikâyetçi.
Kayseri’de Kentsel Dönüşüm projeleri
Kayseri’de son yıllarda bazı kentsel dönüşüm çalışmaları yapılsa da şehir genelinde bu çalışmalara vatandaş tarafından yetersiz görünüyor. Oruçreis, Sahabiye, Ahievran ve Yunus Emre mahallelerinde yapılan projelerle birlikte eski yapılar yıkılarak yeni konutlar yükselmeye başladı. Melikgazi Belediyesi’nde de Kazım Karabekir ve Yıldırım Beyazıt mahallelerinde benzer çalışmalar sürse de Kayseri’nin büyük çoğunluğunda eski yapılar hakim. Şehrin çehresini değiştirecek ve en önemlisi de depreme dayanıklı yapıların yapımına hız verilmesi temennisinde bulunan Kayseri halkı, görece yeni olan yapıların da depreme dayanıklılık konusunda test edilmesini istiyor.
2 yıldır gündemden düşmeyen deprem nedeniyle Türkiye’nin ana deprem hatlarında bulunan illerde yaşayan vatandaşlar ve Kayseri halkı daha sıkı denetim ve kontrollü yapılar istiyor. Kayseri’nin sadece belirli bölgelerinde yer alan kentsel dönüşüm projelerinin ise riskli bölgelerde de yapılması bekleniyor.