Gassallık Nedir?

Gassallık, cenaze ve defin işlemleriyle ilgilenen kişinin yaptığı işe verilen isimdir. Gassal ölen kişinin vücudunu yıkama, kefenleme ve defnetme gibi görevleri üstlenir. Gassallık, toplumumuzda uzun bir geçmişi olan meslektir. Bu meslek kutsal bir sorumluluk olarak kabul edilir. Pek çok kişi için ürkütücü bir meslek olarak kabul ediilir.

Aşkın Genç: 'Ülkemiz dünyanın en büyük göç deposu haline geldi' Aşkın Genç: 'Ülkemiz dünyanın en büyük göç deposu haline geldi'

Gassal Maaşları

Deneyim

Gassal Maaşları

Yeni Başlayan

30.000 TL

3+ Yıl Deneyim

42.500 TL

6+ Yıl Deneyim

45.000 TL

25+ Yıl Deneyim

47.000 TL

Gassallar 30.000 ile 47.000 türk lirası aralığında maaş almaktadır. 

Gassalın Görevleri

Vefat eden kişileri usulüne uygun bir şekilde yıkayarak temizlemek.

Vefat eden kişiyi yakınlarının görmesi için uygun bir vaziyete getirmek.

Vefat eden kişinin vücudunda yara varsa gereken temizliğini yapmak.

Vefat eden kişiyi kefenlemek.

Vefat eden kişiyi tabut içerisine usulüne uygun bir şekilde yerleştirmek ve tabutu kapatmak.

Hazırladığı cenazeyi yakınlarına teslim etmek.

Gassal Nasıl Olunur?

Gassal olmak için öncelikle KPSS’ye girmek gerekiyor. Gerekli puan türünden puan aldıktan sonra, bu mesleğin alım ilanlarına başvurulabilir. İlahiyat veya imam hatip lisesi mezunu olmayan kişiler de bu mesleği icra edebilir. Bunun için de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı bir sertifika almak gerekiyor. Peki bu sertifika nasıl alınıyor? Bazı kurumların verdiği gassallık eğitimlerinden en az birinin tamamlanması gerekmektedir.

Gassallık Eğitimi Veren Kurumlar

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açtığı Cenaze Hizmetleri Kursu,

Halk eğitimin açtığı gassallık kursu.

Bu eğitimleri tamamladıktan sonra adaylar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bir sınava tabi tutulmaktadır. Sınavdan en az 45 puan alan gassal adaylarna MEB onaylı gassallık sertifikası verilmektedir.

Ancak unutulmamalıdır ki sadece sertifika almak, gassal olmak için yeterli olmamaktadır. Sertifikadan sonraki adım, KPSS’de başarılı olmaktır. Sertifika yalnızca, ilana başvuru şartlarından biri olarak sayılıyor. Bununla birlikte mesleğin gerekliliklerinin bilindiğinin kanıtı niteliği yerine geçmektedir.

Kaynak: İrem Büyükçukurlu