Kayseri'de gurbetçiler bile almıyor: Fiyatları 10 bin TL'ye kadar ulaşıyor!
Kayseri'de gurbetçiler bile almıyor: Fiyatları 10 bin TL'ye kadar ulaşıyor!
İçeriği Görüntüle

Kayseri’de ‘onbaşı’ olarak anılan ailelerin gizemi vatandaşlar tarafından merak ediliyordu. Kayseri’de 110 yıllık hikayesi olduğu öğrenilen ‘onbaşı’ ailelerinin sırrı sosyal medya kullanıcısı Ali Peker’in paylaşımı ile ortaya çıktı. Paylaşımında Ali Peker, kadınlara onbaşı isminin verildiğini ve bunun nedenlerini açıkladı.

Süreç 1. Dünya Savaşı ile başladı

1. Dünya Savaşı’nın başladığı yıllarda erkeklerin askere gitmesi ile şehirde de bazı sorunlar da ortaya çıktı. Kayseri’de şehrin temizlik işleri ile ilgili sorunlar ortaya çıkarken, eleman bulmanın da daha zor hale geldiği paylaşıldı. Bu durumda vatandaşların sağlığı tehlikeye atılırken, kadınlar devreye girdi.

Kadınlar temizlik işinde görevlendirildi

O dönemde Belediye Başkanlığı görevini yürüten İmamzâde Mehmet Bey, olaya el attı. Şehirde temizlik sorunun daha fazla büyümemesi için kadınlar görevlendirildi. Temizlik yapan kadınların başında bulunan kişiye ise ‘onbaşı’ adı verildi.

Bu kapsamda ise Kayseri’de ‘onbaşı’ adı verilen ailelerin, o dönemde temizlik işlerini yürüttüğü anlaşıldı. Kayseri’de kadınların bu konuda ön plana çıkması vatandaşların da dikkatini çekti.

Kayseri’de ‘Onbaşı’ Adı Ile Anılan Ailelerin Sırrı Ortaya Çıktı! (2)

Sosyal medya kullanıcısı Ali Peker paylaşımını ise şu şekilde sonlandırdı;

“O günün güç koşulları altında görevlerini ifa eden kadınları saygıyla anıyoruz. Kentimizde ‘onbaşı’ lakabıyla anılan aileler çoktur.”

Ali Peker’in paylaşımında kullandığı fotoğraf da vatandaşların dikkatini çekti. Kayseri’de pazarda yoğurt satan kadınların bulunduğu bir fotoğraf yer alırken, 1926 ile 1929 yılları arasında olduğu belirtildi.

Kaynak: Fatma Elmas