Kayseri’de konuşan Ekonomist Ömer Uzunoğlu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, “Gerçek sorun enflasyon değil, gelir adaletsizliği ve hayat pahalılığıdır” dedi.
Tüik enflasyon verileri gerçeği yansıtmıyor
Ekonomist Ömer Uzunoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ekim ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Kayseri’de konuşan Uzunoğlu, açıklanan rakamların gerçek hayatla örtüşmediğini belirtti.
TÜİK’in enflasyonu aylık %2,55, yıllık %32,87 olarak duyurduğunu hatırlatan Uzunoğlu, İstanbul Ticaret Odası verilerinde ise yıllık enflasyonun %40’ı geçtiğini söyledi.
“Dolayısıyla TÜİK’in açıkladığı rakamlara inanmak istesek de inanamıyoruz” diyen Uzunoğlu, bu durumun vatandaşın gelirini doğrudan etkilediğini vurguladı.
Ekonomist Uzunoğlu, “Gerçekçi olmayan veriler, sabit gelirli vatandaşın maaş artışlarını da düşük tutuyor. Emekliler, dul ve yetimler bu yüzden enflasyon karşısında eziliyor” ifadelerini kullandı.
“Enflasyondan daha önemli sorun gelir adaletsizliği”
Uzunoğlu, Türkiye’de ekonomik dengesizliğin temelinde gelir adaletsizliği olduğunu söyledi.
“Eğer çevrenize bakarsanız, sabit gelirli çalışanlar, işverenler, hatta çocuklar bile mutsuz” diyen ekonomist, bu tablonun nedenini adil olmayan gelir dağılımına bağladı.
Açıklamasında, “Enflasyondan çok daha önemli olan konu gelir adaletsizliği ve hayat pahalılığıdır. Bugün insanlar sadece fiyat artışlarından değil, alım gücünün düşmesinden şikâyet ediyor” dedi.
Uzunoğlu ayrıca, fakirlik sınırının 28 bin lira olduğunu, emekli maaşlarının bu sınırın 11 bin lira altında kaldığını vurguladı.
“Asgari ücret ve emekli maaşları geçim sınırının altında”
Uzunoğlu, açıklamasında özellikle sabit gelirli vatandaşların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.
“Asgari ücret 22 bin 104 lira olsa bile alım gücü yılbaşına göre 16 bin 800 liraya düştü” diyen Uzunoğlu, milyonlarca kişinin fakirlik sınırının altında yaşadığını ifade etti.
Ekonomist, “Sabit gelirli kesimlerin huzurlu olması için sadece enflasyonla değil, gelir adaletsizliğiyle de mücadele edilmesi gerekiyor” sözleriyle açıklamasını tamamladı.
Uzunoğlu, yetkililere seslenerek, “Doğru ve yerinde ekonomik adımlar atılmazsa toplumdaki huzursuzluk artar. Bu tabloyu düzeltmek hem ekonomik hem sosyal bir zorunluluktur” dedi.




