Belediye Meclisi’nde verilen önergeyle, şehrin önemli ulaşım akslarından biri olan Kocasinan Bulvarı’nın isminin, önceki dönem Ekonomi Bakanı ve AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın adıyla değiştirilmesi oy çokluğuyla kabul edildi. Belediye yönetimi kararı “vefa” olarak değerlendirirken, muhalefet ve farklı kesimler bu değişikliğe sert tepki gösterdi.
Tepkilerin en büyük sebebi ise, Kocasinan Bulvarı’nın isminin taşıdığı tarihî ve kültürel anlamın göz ardı edilmesi oldu. Özellikle Mimarsinan gibi kentin kimliğiyle özdeşleşmiş, evrensel değere sahip bir ismin kaldırılmasının “vefa” değil, aksine toplumsal hafızadan vazgeçmek olduğu savunuldu. Kent sakinleri ve meslek odaları, kişilerin elbette onurlandırılabileceğini ancak bunun kentin köklü değerlerini silerek yapılmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, kararın Kayseri’nin öncelikli sorunlarıyla ilgisi olmadığını belirterek, şehir yönetiminin tabela değişiklikleri yerine kentin gerçek ihtiyaçlarına odaklanması gerektiğini ifade etti. CHP Büyükşehir Belediyesi ve Melikgazi Belediyesi Meclis Üyesi Özgür Özer ise meclis toplantısında söz alarak, Kocasinan gibi tarihsel ve kültürel anlamı olan bir ismin kaldırılmasının kent hafızasına zarar verdiğini söyledi. Özer, hayatta olan ve aktif siyasette bulunan isimlerin mevcut bulvarlara verilmesini doğru bulmadıklarını dile getirdi.
MHP Kayseri Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Orhan Say da karara eleştirel yaklaşan isimler arasında yer aldı. Say, Mustafa Elitaş’ın Kayseri için önemli bir siyasetçi olduğunu kabul ettiklerini ancak Kocasinan isminin şehirle özdeşleşmiş bir değer olduğunu ve bu ismin korunması gerektiğini savundu.
Tepkiler siyasi açıklamalarla sınırlı kalmadı. Bazı Kayserili vatandaşlar da Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden karara itiraz etti. CİMER’e yapılan başvurulardan birinde, belediyenin hiçbir zorunluluk yokken kentin köklü bulvarlarının isimlerini değiştirdiği, bu tür kararların halka sorulmadan mecliste alınmasının doğru olmadığı ifade edildi. Şikâyet metninde, Kayseri için manevi ve tarihi öneme sahip isimlerin korunması gerektiği vurgulayarak;
“Kayseri Büyükşehir Belediyesinin durduk yere hiçbir gerekçe yokken şehrin köklü bulvarlarına (Seyyid Burhaneddin Bulvarı-Kocasinan Bulvarı) AKP’li siyasilerin isimlerini veriyor. Bu durumdan başta ben olmak üzere vatandaşlar şikayetçidir. Halkı ilgilendiren kararların belediye meclisinde halka sorulmadan oylanıp yürürlüğe girmesinden şikayetçiyim. Şehrimiz için büyük öneme sahip isimlere yapılan saygısızlığın ve hatanın durdurulmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.
Kamuoyunda tartışmalar sürerken, Kocasinan Bulvarı’nın isminin değiştirilmesine ilişkin alınan karar hakkında ne Mustafa Elitaş’tan ne de Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı. Kayseri’deki tepkilerin önümüzdeki günlerde de artarak devam etmesi bekleniyor.




