Kayseri Deniz Postası’na önemli açıklamalarda bulunan Sahabiye Mahallesi muhtarı Alim Gerçel yıllara meydan okuyor. Tam 26 yıldır muhtarlık görevini yürüten Alim Gerçel 31 Mart’ta gerçekleşen seçimlerde yeniden aday oldu ve Sahabiye mahalleside 6. Kez muhtarlığa seçildi.

1998’den bu yanan muhtarlık görevini yürüten Alim Gerçel, mahallesinde yaşanan kentsel dönüşüm ve Suriyeli ve Afganlı göçmenlerden dolayı yaşanan büyük değişime meydan okurcasına değişmeyen tek isim olarak bölgenin en önemli figürü haline geldi.

Mahallede yaşayan genci yaşlısı herkesle iyi ilişkileri olan Alim Gerçel, 26 yıllık muhtarlık tecrübesi ve 77 yıllık yaşam hikayesini anlattı.

Alim Gerçel45

Alim Gerçel kimdir? Sizi daha yakından tanıyabilirmiyiz?

1947 Kayseri doğumlu, aslen Kayseri Kale mahallesinden çıkma Ahmet Paşa İlkokulu, Kayseri Lisesi (orta-lise) ve Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi İnşaat Bölümü (1974) mezunuyum. Mühendislik yanında mani fatura, maatbacılık, elektrikli battaniye ticareti ile meşgul  oldum. Kayseri'nin Erciyes Üniversitesi kurulmadan önce 1976-1980 yılları arasında Kayseri Meslek Yüksek Okulu Makina Bölümü  Kurucu Bölüm Başkanı ve Statik, Mukavemet Öğretim Görevliliği, Kayseri Endüstri Meslek Lisesi'nde Cebir, Geometri, Trigonometri, Sümer Lisesi İngilizce, Kayseri Lisesi Fizik Öğretmeni olarak  görev yaptım. Halen Türkiye'de kırk yıl  lisanslı hakemlik yapma rekoruna sahibim. Hakemliklerim (voleybol(milli), basketbol(Kayseri'nin ilk lisanslı), boks, güreş (uluslararası), kayak) dallarındadır.

Voleybol'da antrönörlük yanında hakem kurs hocalığı, federasyon hakem gözlemcisi A klasman ve yirmi bir yıl il temsilciliği yaptım. 1963 Yılından itibaren çeşitli ulusal ve mali gazetelerde muhabir, sayfa şefliği, sahipliği ve genel yayın müdürlüğü yaptım. 1978 yılından itibaren Anadolu'nun en uzun ömürlü ve hakemi dergisi olan Erciyes'in sahibi, yazı işleri müdürü olarak 46 yıldır, Yeniden Diriliş dergisi, Çemen Şiir dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü olarak görev yapmaktayım. 1974 yılından itibaren Kayseri'nin en eski derneklerinden Kayseri Türk Kültür (Kayseri Kültür ve Turizm) Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktayım. Evli üç erkek evlat dört torun sahibiyim halen Kayseri ili Kocasinan ilçesi Sahabiye Muhtarlığı görevini yürütmekteyim. 

Alim Gerçel3

Kaç yıldır muhtarlık görevi yapıyorsunuz?

1999 yılından itibaren altıncı dönem Muhtarlık görevine seçilmiş bulunmaktayım. Muhtarlıkta yirmi beş yılı tamamladım Allah nasip eder ise bir beş yıl daha güçlü ve bilgili azalarımla göreve devam edeceğim.

Sahabiye'de herşey değişti, siz değişmediniz. Bunun sırrı nedir?

Sahabiye'de bir çok konuda değişiklik oldu. Ancak imarında ve sosyal tesisler açısından fazla bir değişiklik olmadığı gibi belediye hizmetlerinden yeteri kadar faydalanamadık. Bu bize ve mahalle sakinlerimize üzüntü vermektedir. İnşallah bu dönem Kocasinan ve Kayseri Büyük Şehir Belediyemizin hizmetlerinden yeteri kadar faydalanırız.

Benim değişmememin sebebi mahalle sakinlerimin tamamının ağabeyi, kardeşi ve ailelerinin bir ferdi gibi davranmam her sıkıntılarında yanlarında olmam, güler yüzlü hoş sohbet ve tecrübelerimle yanlarında olmamdır. Mahalleme Aile Hekimliği Merkezi başta olmak üzere bir çok konuda hizmetin getirilmesinde azalarımla birlikte gayretlerimiz ve başarılarımız olmuştur.

Son muhtarlık seçim süreci sizin için nasıl geçti?

Melikgazi’de 3 Mahallede Arsa Satışı Yapılacak! İşte Fiyatlar! Melikgazi’de 3 Mahallede Arsa Satışı Yapılacak! İşte Fiyatlar!

31 Mart 2024 Mahalli seçimlerinde yeniden altıncı dönem için Muhtar adaylığımda mahalle sakinlerimin ısrarı ve kararlılığı ile yeniden aday oldum. Bu dönemde üçü bayan biri erkek olmak üzere dört rakibim oldu ancak en yakın Muhtar adayına altı yüz elli oy farkıyla yeniden Muhtarlığı kazandırdılar. Bu konuda oylarını ve yardımlarını esirgemeyen bütün gönül dostlarıma, öğrencilerime, akrabalarıma, spor camiasının değerli mensuplarına teşekkür ederim.

Alim Gerçel1

Sahabiye'de yerli çok az denecek kadar seçmen kaldı bunu Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sahabiye'de ki seçmen sayısının azalmasının bir kaç sebebi var. En önemlisi mahallemize yerleşen mülteci ve sığınmacıların sayısı artmış bunların iskan ettikleri meskenlerdeki Türk vatandaşları başka Mahalle ve Semtlere nakil etmişlerdir. Bu yabancıların oy hakları olmadığı için seçmen sayısında azalma olmuştur. Bir başka konuda dönüşüm için yıkılan binalarda iskan eden vatandaşlarımızın başka semtlere göç etmelerindendir.

Az miktarda da olsa mahalli seçimler dolayısıyla Muhtar, Belediye Başkanı gibi görevlere talip olan yakınlarını desteklemek üzere adres nakli yaptıranlardan dolayı seçmen sayımız azalmıştır. 14 Mayıs - 28 Mayıs 2023 Cumhubaşkanlığı seçimlerinde 12 bin 200 olan seçmen sayımız son 31 Mart 2024 Mahalli idareler seçimlerinde 11 bin 120 yirmi sayısına kadar düşmüştür.

Sahabiye'nin Nüfusu şuan kaç? Kaç yerli vatandaş yaşıyor?

Sahabiye Mahallesi'nde yaklaşık olarak 25 bin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak üzere Suriye, Afganistan, Irak, İran ve diğer milletlerden 5 bine yakın mülteci ve sığınmacı yaşamaktadır. 

Muhabir: Volkan Türkmenoğlu