Birçok sayıda prestijli ödül de ismi geçen dünyaca ünlü yönetmen Elia Kazan'ın da kökeni Kayseri'dir. Elia Kazan, 4 yaşına kadar Germir'de yaşamıştır ardından ailesiyle ABD'ye gitmek zorunda kalmıştır.

Melikgazi ilçe merkezine 6 kilometre mesafede bulunan kırsala konumlandırılan Germir Mahallesi, 12'nci yüzyılda kuruldu. 20'nci yüzyılın ilk çeyreğine kadar bu mahallede Ortodoks Rumlar, Apostolik ve Ortodoks Ermeniler ve Müslüman Türkler, Germir'de birlikte yaşadı. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra diğer kültürler bulundukları mahalleden ayrılırken, sadece Türkler yaşamaya başladı.

Yaşadıkları Ev Harabe Oldu

Germir birçok dünya medeniyetine misafirlik etmiş olmasının yanında 3 kez Oscar kazanan, 5 kez de aynı ödüle aday gösterilen, çok sayıda prestijli ödül de ismi geçen dünyaca ünlü yönetmen Elia Kazan'ın da ata memleketidir. Elia Kazan, 4 yaşına kadar Germir'de yaşadı. 1909 yılında Kayseri'de dünyaya gelmiştir. 

Aslen Kayserili olarak anılsa da kökenleri Rumlara kadar dayanan ailesi halıcılık ile uğraşmaktadır. 1913 yılında da ABD'ye taşınmışlardır. Ailesi taşındıktan sonra ismini Elia Kazan olarak değiştirmişlerdir.

Yale Üniversitesinde tiyatro eğitimi görmüştür. Gördüğü eğitimden yaklaşık 8 yıl sonra tiyatro yönetmenliğine başlamıştır. Başarılı oyunculuğu ve yönetmenliğiyle iyice tanınmasının ardından Broadway’in en iyi yönetmenleri arasına girmiştir.

Kayseri'de Tarihi Köşk Medresenin Önü Kapandı! Kayseri'de Tarihi Köşk Medresenin Önü Kapandı!

Zülfü Livaneli, Kazan'ın hiçbir zaman köklerini unutmadığını, zaman zaman Türkiye’yi ziyaret ettiğini, Kayseri’deki köyüne (Germir) sıklıkla gittiğini söylemiştir. Yaşar Kemal’le de arkadaşlıkları olan Elia Kazan, Livaneli’nin ‘Sis’ adlı filminde küçük bir rol almıştır. Yılmaz Güney’e ait 1983 yapımı uzun metrajlı ‘Duvar’ filminin Fransa’da çekimleri esnasında seti ziyaret etmiştir. Zülfü Livaneli, onun kendisini ‘Anadolulu’ olarak tanıttığını “Ben ne Rum’um ne Türk ne de Amerikalı. Ben Anadoluluyum” dediğinden bahsetmiştir.

Marlon Brando Öğrencisiydi

Unutulmaz filmlerinde başrollere önemli kişilerle yer vererek bir ikon haline getirdiği Marlon Brando onun en gözde öğrencilerinden biridir. Kazan’ın aktörlük okulundaki diğer öğrencisi ise James Dean, Kazan’ın 1955 yapımı “Cennet Yolu” adlı filminde oynayarak bir ‘kült figür’ sembolünü ortaya çıkarmıştır. Tanınmamış oyuncularla çalışmayı seven Kazan, Rod Steiger, Natalie Wood, Lee Remick, Warren Beatty gibi isimleri de Hollywood’un aranan yüzleri arasına katmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ