Türkiye’de emekli maaşları, kişinin bağlı olduğu sigorta statüsüne göre değişiklik gösteriyor. Memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre genellikle daha yüksek maaş alıyor. Erdursun’un açıklamasına göre, SSK veya Bağ-Kur emeklileri, kamu kurumlarında 4/C statüsünde memur olarak çalışmaya başlar ve en az 1261 gün görev yaparsa memur emeklisi olabiliyor.

Elinde altın bulunduranlar dikkat! İslam Memiş ‘düşüş beklemeyin’ diyerek uyardı
Elinde altın bulunduranlar dikkat! İslam Memiş ‘düşüş beklemeyin’ diyerek uyardı
İçeriği Görüntüle

1261 Gün Kuralı Neden Önemli?

2829 sayılı Kanun’a göre, bir kişinin son 2520 prim gününün en az 1261 günü hangi statüde ise emekliliği o statüden bağlanıyor. Bu yüzden memur emekliliğinden yararlanmak isteyenlerin, bu süreyi memuriyetle doldurması zorunlu.

Kimler Başvurabilir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre memur olabilecek meslek grubunda olanlar (doktor, öğretmen, mühendis vb.), sağlık durumu memuriyete uygun olanlar ve kamu haklarından mahrum olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu yöntemden faydalanabiliyor.

Başvuru Süreci Nasıl İşliyor?

Emeklilik maaşını kestirmek isteyen kişi öncelikle mevcut işinden ayrılarak emekli aylığını durduruyor. Daha sonra kamu kurumlarında memur olarak çalışmaya başlıyor. Memuriyet süresince en az 1261 gün çalıştıktan sonra yeniden emeklilik başvurusunda bulunarak, memur emeklisi olabiliyor.

Maaşlarda Kayda Değer Artış

Bu yöntemle memur emeklisi olanlar, önceki SSK veya Bağ-Kur maaşlarından daha yüksek gelir elde ediyor. Uzmanlar, bu yolu kullanmanın uzun vadede emekliler için önemli bir gelir artışı sağladığını belirtiyor.

Özgür Erdursun’dan Tavsiye

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erdursun, şartları sağlayan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin bu fırsatı değerlendirmelerini öneriyor. Bu formül, emekli maaşlarının yetersiz kaldığı durumlarda finansal rahatlama sağlayabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ