PKK’nın yıllarca Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı gelerek özerklik istemesi ile başlayan süreçte, daha önce de çeşitli adımlar atılmıştı. İlk Çözüm Sürecinde, PKK’lıların gömdüğü silahlar çok geçmeden yerinden çıkmış ve PKK yeniden silahlanmış ve terör eylemlerinde artış göstermişti.
İkinci Çözüm Süreci
2025 yılına gelindiğinde ise İkinci Çözüm Süreci başladı. Geçtiğimiz haftalarda PKK’lı bir grup temsili bir törenle silahlarını yaktı. Süleymaniye’de düzenlenen törene Türk birçok gazeteci ve yayıncı da katıldı. Ancak bu törenin arkasında yer alan sözleşmeler de merak konusu oldu. Vatandaşlar, PKK’lıların neye karşılık silah bıraktıklarını merak etmeye devam ederken, terör suçu işlemiş olan insanların topluma kazandırılmasının imkânsız olduğu yönünde de çeşitli görüşler belirdi. Bu nedenle Eylül 2025 ayına kadar devam edecek silah bırakma törenlerinin sonucunda, terör mensuplarının ne olacağı konusu Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor.
Daha önce de dile getirdiğimiz “Silah bırakan PKK’lılar ne olacak?” sorusu vatandaş tarafından sorulmaya devam ediyor.
Örgüt suçlusu 200 kişi tahliye edildi iddiası
Çözüm süreci nedeniyle, vatandaşlar tarafından çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Geçtiğimiz günlerde özellikle sosyal medyada sıklıkla yer alan “Örgüt adına suç işlemekten hükümlü olan 200'den fazla kişi tahliye edildi” iddiaları, Adalet Bakanlığı tarafından yalanlansa da vatandaşlar, sürece dair bilgilerin şeffaf olmadığını belirterek PKK’lıların süreç sonucunda ne olacağını sormaya devam ediyor.
Türk halkı, yıllarca terör eylemlerine maruz kaldıktan ve binlerce şehit verdikten sonra, PKK Silahlı Terör Örgütü’ne güvenmiyor ve sürece dair şeffaf bilgiler istiyor. Bugüne dek toplamda 9 bin 39 şehit, 21 bin 128 gazi ve 15 bin 828 sivil yaralı ile 24 bin 837 kamu görevlisi yaralandıktan sonra vatandaşlar, örgüte karşı güvensizlik içerisinde. Ayrıca PKK’nın silah bırakma eyleminin sembolik olduğunu ve örgüte bağlı diğer alt örgütlerin bu eylemi kabul etmeyeceği yönünde iddialar da kamuoyunda dolaşıyor ve vatandaşı rahatsız etmeye devam ediyor. Bir diğer endişe verici iddia ise terör örgütü mensuplarının kamuda istihdam edileceği yönündeki iddia oluyor.
Kamuya mı kazandırılacaklar?
Vatandaşlar, kamuoyunda yer alan bir diğer iddianın ise terör üyelerinin kamuda istihdam edileceği olduğunu belirtiyor. PKK’da silahlı eyleme karışmış kişilerin kamuda görev almasıyla vatandaşın can güvenliğinin tehlikeye atılacak olması da bir diğer endişe verici nokta oluyor. PKK üyelerinin yargılanması gerektiğini belirten halk, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan konuya dair net ve şeffaf bilgileri kamuoyuna sunmasını bekliyor.
Yargılanacaklar mı?
1 Mart 2025 tarihinde başlayan İkinci Çözüm Süreci sonunda vatandaşlar, silah bırakan şahısların Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne teslim olmadığını ve yargılanmasını istiyor. Ancak Adalet Bakanlığı, net olmayan bilgileri panik ya da taşkınlığa sebebiyet vermemesi için kamuoyu ile paylaşmıyor. Adalet Bakanlığı’ndan son gelen açıklamada “200 PKK üyesi tahliye edildi” iddiasının yalanlanmasıyla vatandaşlar, sürece dair bu gibi bilgileri almak istediklerini belirtiyor.