İsrail’in sabah erken saatlerde Özgürlük Filosu’na düzenlediği baskında, üç Türk milletvekilinin alıkonulduğu bildirildi. Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, AK Parti Milletvekili Sema Silkin Ün ve Yeniden Refah Partisi Milletvekili Mehmet Atmaca’yla iletişim saatlerdir sağlanamıyor.

Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan filoya yapılan baskın, Türkiye’de büyük yankı uyandırdı. Yaşanan gelişmelerin ardından gözler Ankara’ya çevrildi.

Arıkan’dan meclise “acil tezkere” çağrısı
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a çağrıda bulundu. Arıkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin vakit kaybetmeden toplanması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Kurtulmuş, başkanlığını yaptığınız Meclis’in milletvekilleri İsrail tarafından alıkonuldu. Bu sadece üç kişinin meselesi değil; Türkiye’nin egemenliği, onuru ve güvenliğiyle doğrudan ilgilidir.

Uluslararası kamuoyunu harekete geçirmek, Filistin konusundaki kararlılığımızı göstermek ve milli güvenliğimizi korumak için tezkereyi bugün Meclis’e getirin.”
Arıkan’ın sözleri, genel kurul salonunda uzun süre alkışlarla karşılandı.

“Bu sessizlik kabul edilemez”
Saadet lideri Arıkan, hükümeti ve uluslararası toplumu da sessiz kalmamakla eleştirdi. “Kendi milletvekillerimizin dahi güvenliği tehlikedeyken hiçbir ülke bu tabloya seyirci kalmamalı,” diyen Arıkan, Türkiye’nin diplomatik kanalları acilen devreye sokması gerektiğini söyledi.

“Bu sadece bir diplomatik kriz değil, bir insanlık sınavıdır. Biz sessiz kalırsak, yarın başka milletlerin vekilleri değil, halkı da hedef alınır,” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ‘O fotoğraf gerçek Türkiye’
Erdoğan ‘O fotoğraf gerçek Türkiye’
İçeriği Görüntüle

Kritik saatler: Ankara gelişmeleri takip ediyor
Dışişleri Bakanlığı’nın olayla ilgili temaslarını sürdürdüğü, İsrail tarafıyla diplomatik kanallar üzerinden iletişim kurulduğu bildirildi. Öte yandan, Meclis kulislerinde de “olağanüstü toplantı” seçeneğinin değerlendirildiği öğrenildi.

Olay, Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir gerilim başlığı oluştururken, kamuoyunda da geniş yankı uyandırdı. Sosyal medyada binlerce kullanıcı, “Milletvekillerimizi geri getirin” etiketiyle paylaşım yaparak hükümete ve Meclis’e çağrıda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi