Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte herkes seyahat planı yapmaya başladı. Seyahatiniz için hazırlamaya başladığınız bavula sindirim sağlığınızı da göz önünde bulundurarak hazırlamalar yapın. Çünkü ishal, kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sorunları, seyahatlerde sıkça karşılaşılan sorunlar arasında. Saat farkları, değişen yemek saatleri ve uyku düzenindeki aksamalar, özellikle hassas bir sindirim sistemine sahip olanlarda sorun yaratabilir.

Seyahatte İshal

İshal, seyahatle ilgili en yaygın sağlık sorunudur ve genellikle sulu dışkı, karın krampları ve acil tuvalet ihtiyacıyla kendini gösterir. Kirlenmiş yiyecek veya suyla bulaşan bakteriyel veya paraziter enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Ayrıca, çevre değişikliği veya stres, ara sıra ishal yaşayanlarda bu durumu tetikleyebilir.

Kirlenmiş yiyecek ve sudan kaçınmak ve iyi hijyen alışkanlıkları, ishal riskini azaltır. Buz tüketmekten kaçının, çünkü kirli sudan yapılmış olabilir. Sadece sıcak servis edilen, iyi pişmiş yiyecekleri tüketin ve büfelerde bekleyen yiyeceklerden uzak durun. Çiğ meyve ve sebzeleri, temiz suyla yıkadıktan veya soyduktan sonra yiyin. Ellerinizi sık sık sabun ve ılık suyla yıkayın. Gerekirse alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.

Uykuyu Erteleme Alışkanlığı İle Başa Çıkma Yolları
Uykuyu Erteleme Alışkanlığı İle Başa Çıkma Yolları
İçeriği Görüntüle

İyileşme sürecinde dehidrasyonu önlemek için şişelenmiş su ve düşük şekerli elektrolit içeren içecekler tüketin. Reçetesiz satılan, loperamid veya bizmut subsalisilat içeren sindirim ilaçları, sulu dışkı sıklığını azaltır ve krampların hafiflemesini sağlar.

Seyahatte Kabızlık

Seyahat kabızlığı, düzenli programınızın bozulmasıyla ortaya çıkar. Uzun uçak, tren veya otobüs yolculuklarında saatlerce oturmak ve normal diyetinizin kesintiye uğraması başlıca nedenlerdir. Kabızlık bir iki gün veya daha uzun sürebilir.

Kabızlığa yatkınsanız, seyahat öncesi hazırlık yapmaya başlamalısınız. Dışkıyı yumuşatıp geçişini kolaylaştıran lifli gıdalar tüketin. Elma, ahududu, armut, fasulye ve tam tahıllı yiyecekler lif açısından zengindir. Lif takviyeleri de kullanılabilir, ancak fazla lif birden alındığında şişkinlik ve gaz yapabilir. Lif alımını artırırken yeterli su içmeyi de unutmayın.

Seyahatte Hazımsızlık

Yerel lezzetleri denemek veya normalden fazla yemek, hazımsızlığa yol açabilir. Karın ağrısı, şişkinlik ve mide yanması gibi belirtilerle kendini gösteren hazımsızlık, evde olduğu gibi seyahatte de yaygın olabilir.

Seyahat, beslenme alışkanlıklarınızı bozabilir. Hazımsızlık gibi problemler yaşamak istemiyorsanız yediğiniz şeylere dikkat etmeniz gerekir. Alkol debazı kişilerde hazımsızlığı tetikleyebilir, bu nedenle ölçülü tüketiminde fayda var. İrritabl bağırsak sendromu olanlar, FODMAP içeren yiyeceklerden kaçınabilir. Aşırı yememek için porsiyonları küçük tutun ve daha sık, küçük öğünler yiyin Hızlı yemek veya yemek sırasında konuşmak fazla hava yutmaya neden olabilir; yavaş yemeye özen gösterin.

Hazımsızlık genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer, ancak bazı yöntemler süreci kolaylaştırır. Belirtilere göre antasit tabletler veya sıvılar, bizmut subsalisilat içeren mide rahatlatıcı ilaçlar, kullanarak bu süreci hızlandırabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi