Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde, dünyaca ünlü sarımsağın hasadı hummalı şekilde sürüyor. Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağı için tarlaya giren işçiler, kavurucu yaz sıcaklıklarına rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hasadın büyük kısmını kadınlar üstleniyor. Sabahın erken saatlerinde tarlaya gelen kadınlar, gün boyu sarımsak söküyor, ayıklıyor, demetliyor. Günde yaklaşık 1.200 TL yevmiye alan kadınlar, sıcaktan şikâyet etmiyor. Aksine, doğayla baş başa çalışmayı "tatil gibi" gördüklerini söylüyorlar.

Tarlaya Giderken Tıpkı Bir Pikniğe Gidiyoruz

Günlük işçi başkanı Aliye Güllü, sıcak hava koşullarına rağmen morallerinin yüksek olduğunu belirtiyor. "Ev sahiplerimiz bizi bunaltmıyor. Soğuk içecek ikram ediyor, ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar. Biz de işimizi keyifle yapıyoruz" diyor. Çalışma temposunun yoğun olmasına rağmen aralarında kurdukları dostluklar ve dayanışma ortamı, işin en ağır yanlarını hafifletiyor. Güllü’nün vurguladığı bir diğer konu ise kadınların iş disiplinindeki rolü. Kadınların daha düzenli, dikkatli ve azimli çalıştığını, bu yüzden sarımsak tarlalarında ağırlığın onlarda olduğunu ifade ediyor.

Tecrübeyle Gelen Dayanıklılık ve Kararlılık

En çok kıyafet alışverişi yapan ülkeler açıklandı: Bakın Türkiye kaçıncı
En çok kıyafet alışverişi yapan ülkeler açıklandı: Bakın Türkiye kaçıncı
İçeriği Görüntüle

Tarlalarda yıllardır çalışan işçiler, sıcaklığa alıştıklarını söylüyor. 15 yıldır sarımsak hasadında yer alan Hacer Topçu, tarlada çalışmanın kendileri için sıradan bir yaz rutini olduğunu dile getiriyor. Ücretlerin zamanında ödenmesi, ev sahiplerinin anlayışlı yaklaşımı gibi etkenler, işçilerin motivasyonunu yüksek tutuyor. Sadece sarımsak değil, emeğin, sadakatin ve üretimin değeri de bu tarlalarda büyüyor. Hasat sonrası sarımsağın kurutulması ve temizlenmesi süreciyle birlikte kadınların mesaisi sonbahar ortalarına kadar devam edecek.

Kaynak: Haber Merkezi