Yusufeli ilçesinin elektrik ihtiyacını karşılayan Yusufeli Barajı, yağışların az olması nedeniyle sular çekildi. Bununla birlikte teker teker bölgede bulunan köy, okul, tarım alanları ortaya çıkmadı. Şimdi de tarihi bir kale suların çekilmesiyle birlikte görünür olmaya başladı.

Çoruh nehri üzerinde, 275 metre yükseklikte inşa edilen baraj, kemer baraj niteliği taşıyan barajlar arasında Türkiye’nin 1. Dünyanın ise 5. En yüksek barajı olma özelliği taşıyor. Yusufeli Barajı ve HES elektrik üretmeye başladı. Bununla birlikte ilçe merkezi olmak üzere 7 köy sular altında kalırken, 10 köy de bu durumdan kısmen etkilenmiş oldu.

Artvinyusufeli (2)

Sular altında kalan ilçedeki köy, ev, tarım alanları, köprüler, camiler ve tarihi kale suların çekilmesiyle birlikte yeniden görünmeye başladı.

Tekkale köyünün en yüksek yerinde olmasına rağmen sular altında kalan Tekke Kalesi yeniden ortaya çıktı.

Kalenin su üstüne çıktığını gören vatandaşlar da bu anları fotoğraflamaya başladı.

Artvinyusufeli (1)

Köy halkından Adem Demirkıran, anıları hatırlayarak şöyle konuştu; “Askerlik hariç ömrümün tamamı Yusufeli’nde geçti. Şuanda Tekkale köyünün Taşbaşı mahallesinin tam karışışındayız. Köy ve mahallemiz baraj nedeniyle sular altına kalmıştı şimdi tekrar gün yüzüne çıktı. Eski hatıralarımız canlandı. Geçmişte yaşadığımız günleri hatırlıyoruz. Kaleye aşağıdan yukarı baktığımızda hep düşünürken burası nasıl yapıldı diye. Bugün ise çıktık yukardan bakıyoruz. Botlarla kaleyi gezebiliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA