Araştırmacı –Yazar Halit Erkiletlioğlu, Kayseri kelimesinin kökenini ve Kayseri hakkında bilinmeyenleri açıkladı. ‘Caesar (Kaysar) Kelimesinin Kökeni ve Kayseri Şehri’ başlıklı yazı kaleme alan Erkiletlioğlu, “Caesar, Roma’nın en eski boylarından olan ve Aineias’ın oğlu Julius’a dayandıran ‘gens julia’ (Juliuslar ailesi) içindeki yine ayrıcalıklı bir sınıf olan Roma Patrici  ailesinin adıdır. Patrici veya diğer adıyla Patrisyen, kökünü pater (baba) kelimesinden alan bir unvan olup, antik Roma'da seçkin ailelerden oluşan, birçok ayrıcalıklara sahip olan gruba verilen addır. Julius Caesar da Patriciler denilen bu ailelerin en önemlilerinden olan Caesar ailesinden geliyordu ve bu aileden olmak en önemli asalet göstergesiydi. Bu sebeple Caesar sıfatının Roma İmparatorluğunda ilk kullanımı Jül Sezar (Gaius Julius Caesar: M Ö.100-44)) oldu ve ondan sonraki imparatorlar da bu sıfatı kullanmaya devam ettiler” dedi.

‘İmparatorlar Aynı Sıfatı Kullandılar’

Caesar unvanı bir mecburiyet halini aldı diyen Erkiletlioğlu, “Bu aileden gelen Iulius Caesar’ın manevî oğlu Octavianus, (İmparator olduktan sonra Augustus sıfatını almıştır.) döneminde Caesar sıfatı gelenek haline getirilir, hatta Sezar tanrılaştırılarak onun Caesar unvanı bir mecburiyet halini alır.  Onun da manevi oğlu Tiberius ve sonra gelen imparatorlar aynı sıfatı kullandılar. Nero’nun ölümüyle birlikte ‘gensjulia’ içindeki Caesar nesli tükenmekle beraber ondan sonra tahta çıkan imparatorlar da aynı ismi unvan olarak kullanmaya devam ettiler. Zamanla Tetrarşi döneminde, en yüce unvan olan Augustus unvanını taşıyan imparatorun emri altında çalışan alt-imparatorlara Caesar (Sezar) unvanı verildi” diye konuştu.

‘Şehre İsim Olarak ‘Caesareia’ Olarak Vermiştir’

Şehrin Caesareia (okunuşu: KAYSERİ) adı M.Ö. 8’nci yılından itibaren kullanılagelmiştir diyen Erkiletlioğlu, “Bu tarihte Kapadokya'nın son kralı Archelaos, Roma İmparatoru Caesar Augustus Octavisnus'a yakınlaşmak amacıyla onun sıfatı olan Caesar adını şehre isim olarak ‘caesareia’ olarak vermiştir. Zaten bu olaydan 25 yıl sonra da başkent Kayseri ve bütün Kapadokya ülkesi Roma'nın bir eyaleti olmuştur” ifadelerini kullandı.

‘Kutsal Roma Germen Krallarına “Kayser” Denildi’

Caesar hemen hemen tüm dillerde “Kayser” olarak okunur diyen Erkiletlioğlu, “Batı Roma İmparatorluğunu yıkıp yerine Kutsal Roma-Germen İmparatorluğunu kuran hanedan da bu unvanı kullanılmaya devam etti. O tarihten itibaren Kutsal Roma Germen krallarına “Kayser” denildi. Roma İmparatorluğu ikiye bölündükten sonra doğudaki imparatorlukta zamanla Grekçe hâkim ve resmî dil haline gelmiş, bu süreçte kelimenin Latince orijinal hali Caesar'ın okunuşu Kaisar (Grekçe: καισαρ) biçimine dönüşmüştür. Bu biçim de İslam dünyası yazınına ve Türkçeye Kayser (Osmanlıca: قيصر) biçimiyle girmiştir” şeklinde konuştu.

Narin'in Annesinin İfadesi! 'Kim Öldürdüyse Allah Belasını Versin!' Narin'in Annesinin İfadesi! 'Kim Öldürdüyse Allah Belasını Versin!'

‘Kayseri Olarak Tescil Edilmiştir’

Sözlerini sürdüren Erkiletlioğlu, şöyle konuştu: “Doğu Roma İmparatorluğunu yıkarak Konstantinopolis’i fetheden II. Mehmet’in bir diğer unvanı da  “Kayser-i Rum” yani Roma’nın Sezar’ı anlamını taşımaktaydı. Bu unvan sonraki Osmanlı padişahlarında da kullanılmaya devam etti. Şehrin adı ise; Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı devletleri dönemlerinde de KAYSERİYYE olarak zikredilmiş, Cumhuriyet döneminde de KAYSERİ olarak tescil edilmiştir.”

Kaynak: Sevilay Ay