Diş Hekimi Devrim: "Arayüz temizliğini başarırsa ülkemiz, hasta sayımız çok azalır"
Diş Hekimi İnci Devrim, "Çok basit bir şey söylüyorum eğer arayüz temizliğini günlük hayata geçirebilmeyi başarsa ülkemiz, inanın hasta sayımız çok çok azalır" dedi.


Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Periodantoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İnci Devrim, katıldığı bir programda merak edilen soruları yanıtladı. Diş hekimi Devrim, iki temel diş hastalığın olduğunu belirterek bunların çözümlerini anlattı.

Duygu 2025 05 17T163742.026

2 temel hastalık var

Devrim, "Diş hekimleri olarak bizim uğraştığımız iki temel hastalığımız var. Çürüğü bir kenara ayırıyorum, çürük de aynı sebebe bağlı ama onu anlaması biraz kolay. Diş eti hastalığında biz, mikrobiyal dental plak dediğimiz bir oluşuma karşı gerçekleşen veyahutta başlayan bir iltihap ile savaşmak zorundayız. Hem çürüğün hem diş etinin sebebi aynı. Bu sebebin adı da mikrobiyal dental plak'' dedi.

Kayseri Şehir Hastanesi'nin yeni profesörü belli oldu! Kayseri Şehir Hastanesi'nin yeni profesörü belli oldu!

Yabancı cisimsiz çözüm

Diş Hekimi Devrim, 'Dişlerin üzerini kaplayan ince bir film tabakası, genç, yaşlı, çocuk, kadın ve erkek herkesin ağzında oluyor. Bunu engellemek mümkün mü? Hayır mümkün değil. O zaman biz birey olarak koruyucu olarak işte bu başlamış olan organizasyonun dağıtılmasında devreye gireceğiz. Yani mekanik olarak bu mikrobiyal dental plağı dağıtma zorunluluğumuz var. Çünkü mikrobiyal dental plaktan kurtulalım dediğimizde insanların aklına macunlar geliyor, kimyasallar geliyor, gargaralar geliyor. Antibiyotikler geliyor. Dolayısıyla bu çözüm dikkat ederseniz ilaçsız, kimyasalsız, yabancı cisimsiz bir çözüm" şeklinde konuştu.

Duygu 2025 05 17T163729.679

Diş hekimi Devrim, diş hastalıklarına en uygun çözümü dile getirerek; "Mikrobiyal dental plağın, organizasyonunun bozulması. Mikrobiyal dental plağın organizasyonu nasıl bozulur sadece ve sadece mekanik yolla bozulur. Mekanik yoldan kastım bir şeyin, bir şeye sürtünmesi'' dedi.

Arayüz temizliği yaygın değil

Devrim, 'Yani piyasadaki fırçaların dişlerin yüzeyine sürtünmesi. Peki yetiyor mu yetmiyor. Çünkü dişlerin fırçayı ulaştırabilmek yüzeyleri ön yüzeyler, iç yüzeyler ve çiğneyen yüzeyler. Peki dişlerimizin kaç yüzü olabilir? 5 tane yüzeyi var. Bir dişin önü, içi, çiğneyen yüzeyi, sağı ve solu var. Şimdi ne yazık ki toplumumuzda arayüz temizliği çok yaygın değil. Dolayısıyla biz ağzımızı temizlediğimiz de çok iyi bir fırça kullanıcısı olsak bile ağzınızın sadece daha doğrusu dişlerinizin 3 yüzeyini temizleyebilirsiniz' ifadelerini kullandı.

Çok basit bir matematiksel hesapla 5'te 3'ünü temizlemiş oluyoruz. 5'te 2'lik risk ise bizim o hastanelerimizin, fakültelerimizin dolup taşmasına sebep olan hastaların, kaynağını oluşturuyor. Çok basit bir şey söylüyorum eğer arayüz temizliğini günlük hayata geçirebilmeyi başarsa ülkemiz, inanın hasta sayımız çok çok azalır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: 1HA