Vergi sisteminde yeni dönem başlıyor! Bakan Mehmet Şimşek, kurumlar vergisinin yüzde 25’e, finans sektöründeki oranın yüzde 30’a çıkarıldığını açıkladı.

Düşük gelirliye destek, yüksek kazanana daha fazla vergi geliyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir dağılımında adaleti güçlendirmek ve düşük gelirli vatandaşların üzerindeki vergi yükünü hafifletmek amacıyla yeni vergi düzenlemelerini duyurdu.
Yeni sistemle birlikte kurumlar vergisi yüzde 25’e, banka ve finans sektöründe ise yüzde 30’a çıkarıldı. Ayrıca çok uluslu şirketlere yüzde 15, yurt içi firmalara ise yüzde 10 asgari vergi getirildi.

Mehmet Şimşek: “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak”
Bakan Şimşek, doğrudan vergilerin ekonomideki payını artırmaya yönelik kapsamlı bir vergi reformu üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Yeni düzenlemeyle vergi adaletinin güçlendirilmesi, kayıt dışılığın azaltılması ve gelir dağılımının dengelenmesi hedefleniyor.

Şimşek açıklamasında,
“Önümüzdeki süreçte az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Düşük gelirliye rahatlama, esnaf ve çiftçiye destek
Vergi reformu kapsamında düşük gelirli vatandaşları korumaya yönelik adımlar da atıldı.
Bakan Şimşek, asgari ücretin tamamen vergi dışı bırakıldığını, 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf tutulduğunu ve esnaf muafiyetinin kapsamının genişletildiğini belirtti.
Ayrıca, çiftçilere yönelik KDV ve gelir vergisi indirimleri de açıklandı:

Yem ve gübrede KDV sıfırlandı,
Tarımsal makinelerde ve sulama sistemlerinde indirimli KDV uygulaması başlatıldı,

Tarımsal elektrik abonelikleri de bu kapsama dahil edildi.
Çiftçilere yapılan destek ödemelerinden alınan gelir vergisi kesintisinin de kaldırıldığını ifade eden Şimşek, tarım sektörünün üzerindeki yükün azaltıldığını vurguladı.

7 Ekim Kayseri güncel alttın fiyatları!
7 Ekim Kayseri güncel alttın fiyatları!
İçeriği Görüntüle

Kurumlar vergisi ve stopaj oranlarında yeni düzenleme
Vergi sisteminde adaletin güçlendirilmesi amacıyla kurumlar vergisi oranı yüzde 25’e yükseltildi.
Banka, finans ve Yap-İşlet-Devret (YİD) projelerinde faaliyet gösteren şirketlerde ise bu oran yüzde 30 oldu.
Ayrıca çok uluslu şirketler için yüzde 15 oranında asgari kurumlar vergisi uygulaması başladı.
Yurt içinde faaliyet gösteren firmalara da yüzde 10 asgari vergi getirildi.
Bakanlık, bazı gider kalemlerine sınırlama getirilirken, gelir vergisi mükellefleri için hasılat tespiti sistemi de yenilendi.
Menkul kıymet kazançlarına uygulanan stopaj oranları da artırılarak, sermaye gelirleri üzerindeki vergi yükü dengelendi.

Vergi reformu ile gelir dağılımında adalet hedefleniyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, yapılan düzenlemelerle birlikte vergi adaletinin güçlendirilmesini, yüksek kazanç elde eden sektörlerin daha fazla vergi ödemesini hedefliyor.
Uzmanlar, yeni sistemin kamu gelirlerini artırırken aynı zamanda düşük gelirli vatandaşlar üzerindeki baskıyı azaltacağını belirtiyor.
Ekonomi çevreleri, bu düzenlemeyi “adaletli vergi reformunun başlangıcı” olarak değerlendiriyor.
Vergi yükü, üretim ve yatırım yapan firmalar yerine yüksek kazanç sağlayan sermaye gruplarına kaydırılacak.

Şimşek’ten net mesaj: “Vergi adaleti güçlenecek”
Bakan Mehmet Şimşek, açıklamasında Türkiye’nin mali disiplinini korurken sosyal adaleti önceleyen bir vergi sistemi oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
“Amacımız; gelir adaletini sağlamak, kayıt dışılığı azaltmak ve vatandaşın omzundaki yükü hafifletmektir.” dedi.
Yeni vergi sistemiyle birlikte, adalet, denge ve şeffaflık ilkeleri ön planda olacak.

Kaynak: Haber Merkezi