Bu tür yaralanmalara zamanında ve doğru müdahale yapılmadığında, kalıcı hasarlara yol açabileceğini belirten Memorial Antalya Hastanesi Beyin, Sinir, Omurga ve Omurilik Bölümü'nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, omurga kırıkları hakkında bilgi verdi.

Yıllar Sonra Gelen Haber! 40 yaşındaki Kadın 17 Yıl Sonra Gebe Kaldı Yıllar Sonra Gelen Haber! 40 yaşındaki Kadın 17 Yıl Sonra Gebe Kaldı

Omurga travmaları yıllar boyunca belirti göstermeyebilir Omurga kemiklerindeki kırıklar ve kaymalar, disklerin yırtılmasına ve omurgayı bir arada tutan kaslar ile bağ dokularının zarar görmesine neden olabilir. Prof. Dr. Akyüz, "Bu tür travmalar omurilikte hasara yol açabilir, bu da kısmi veya tam felç ile ağrıya neden olabilir. Travmanın hemen ardından omurilikte hasar gözlemlenmese bile, 5-10 yıl içinde omurgada kayma, eğrilik ve kamburluk gibi problemler ile boyun ve bel fıtıkları gelişebilir" diye belirtti.

El ve ayaklarda karıncalanma uyarı işareti olabilir Omurga travmaları genellikle boynun üst kısmında, sırt ve bel bölgesinde meydana gelir. Prof. Dr. Akyüz, "Travma sonrası bölgede görülen şiddetli ağrı, hassasiyet, el veya ayaklarda karıncalanma, uyuşma veya kuvvet kaybı omurilik hasarının göstergesi olabilir. Kırık şüphesi bulunan hastalarda nörolojik muayene, röntgen, tomografi ve MR gibi radyolojik incelemelerle kesin tanı koyulabilir. Belirti olmasa bile, travmaya bağlı kırıkların radyolojik incelemelerle değerlendirilmesi gereklidir" dedi.

Omurga kırıkları çeşitli şekillerde olabilir Tedavi yöntemlerinin amacı, kırık kemikleri sabitleyerek omurilik ve sinirlerdeki hasarın ilerlemesini önlemek, vücut fonksiyonlarını korumak ve omurgadaki kayma, eğrilme gibi problemleri engellemektir. Son yıllarda gelişen tekniklerle, birçok omurga kırığı iğne ile onarılabilmektedir. Bu yöntemde, kırık kemiğin içine iğne ile girilerek, balon yardımıyla kırık eski haline getirilir ve boşluk yapay kemik çimentosu ile doldurularak sağlamlaştırılır. Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir ve hızla normal yaşamlarına dönerler. Ancak kırık çok parçalıysa, omurilik hasarını önlemek amacıyla açık cerrahi gerekebilir. Bu cerrahi işlemde omurga kemiği, metal vida ve çubuklarla desteklenir. Ayrıca, uygun hastalarda laparoskopik yöntemle de cerrahi müdahale yapılabilir.

İlk saatler kritik öneme sahiptir Omurilikte meydana gelen hasarlar, kazanın hemen ardından hastanın yanlış nakli sırasında da ortaya çıkabilir. Bu nedenle, omurga ve omurilik yaralanması şüphesi olan kişilerin sağlık personeli gelene kadar yerinden oynatılmaması gerekir. Hareket ettirilmesi gerekiyorsa, hastanın sırt üstü düz bir şekilde tutulması ve birkaç kişinin yardımıyla güvenli bir bölgeye taşınması önerilir. Omurga kırıklarında en önemli noktanın, kırık omurga veya kemikten ziyade omurilik ve sinirlerin korunması olduğu unutulmamalıdır.

Kaynak: İha