16 Mayıs Cuma günü Resmi Gazetede yayınlanan yaptırım uygulamasıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’nin asılsız ihbarlarla meşgul edilmesinin önüne geçilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, Acil Çağrı Merkezi’ne asılsız ihbarlarda buluna vatandaşların, sağlık, polis ve itfaiye ekiplerin meşgul edilmesinin önüne geçilmesi planlanıyor.
Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan bir kanun ile 112 Acil Çağrı Merkezleri’ne asılsız ihbarda bulunup acil ekiplerini meşgul eden vatandaşlar için yaptırım uygulanacağı bildirildi. Bu kapsamda asılsız ihbar, yanlış yönlendirmelerin ve ısrarlı aramanın cezası il valileri tarafından 1500 TL idari para cezası olarak belirlendi.
Bunun yanı sıra Acil Çağrı Merkezleri’ne gelen ihbarla olay yerine yönlendirilen polis, sağlık ve itfaiye ekipleri yapılan ihbarın asılsız çıkmasıyla birlikte durumu gerekli birimlere bildirecek ve olay yerinde tutanak tutacak. İhbarı yapan kişinin telefon numarası üzerinden kimlik tespiti yapılması ardından gerekli işlem başlatılacak. Ekiplerin olay yerine gitmesi ve tutanak tutmasıyla da asılsız ihbarı yapan kişiye 15 bin TL idari para cezası verilecek.
Resmi Gazete’de bugün!
16/05/2025 Tarihli Resmi Gazete Madde 13 ile birlikte açıklanan yaptırım düzenlemesi, “30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 42/A maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.” şeklinde paylaşıldı.
Asılsız çağrı ve ihbarlara önlem almak ve caydırıcı olmak amacıyla uygulanacak olan yaptırım Resmi Gazete’de, “(1) 112 Acil Çağrı Merkezini meşgul etmek amacıyla arayarak görevlilerle konuşan veya ısrarla çağrı bırakan kişiye, il valileri tarafından binbeşyüz Türk Lirası idari para cezası verilir.
(2) 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan ihbarın asılsız olduğunun olay yerine giden ekiplerce tutanakla tespit edilmesi halinde kişiye, il valileri tarafından onbeşbin Türk Lirası idari para cezası verilir.
(3) Bu maddede yazılı fiillerin bir yıl içinde tekrarı halinde idari para cezası iki katı olarak uygulanır.” şeklinde belirtildi.
Bu yeni uygulamayla birlikte verilen cezaların caydırıcı nitelikte olması ve özellikle sağlık ekiplerinin olay yerlerine daha hızlı ulaşabilmesi hedefleniyor.