Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgedeki Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunda bir sismik boşluk olduğunu belirterek, “7 ve üzeri büyüklükte deprem her an yaşanabilir” dedi. Tarihi kayıtlarda 1065 yılında İznik’te büyük bir deprem olduğunu hatırlatan Pampal, bölgenin uzun süredir enerji biriktirdiğini vurguladı.
Gemlik Fayı ve Riskli Bölgeler
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik Fayı’nın Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu üzerinde yer aldığını ifade ederek, “Tehlikeli bir bölge, deprem dirençli şehir planlaması artık zorunlu” yorumunu yaptı. Prof. Dr. Okan Tüysüz ise deprem aktivitelerinin önümüzdeki günlerde de devam edebileceğine dikkat çekerek, “Gemlik gibi aktif fay hattındaki yerleşim yerleri risk taşıyor ve Türkiye’de deprem ciddiye alınmıyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca İstanbul’un büyük bir deprem için hazır olmadığını sözlerine ekledi.
Bölgedeki Deprem Aktivitesi ve Olası Senaryolar
Prof. Dr. Ahmet Ercan, yaşanan sarsıntıların artçı değil bağımsız depremler olduğunu belirterek, bölgedeki stres birikiminin 6.0–6.4 büyüklüğünde bir depremi tetikleyebileceğini açıkladı. Ersoy ise Güney Marmara faylarının Marmara Denizi içindeki faylar kadar tehlikeli olduğunu söyleyerek, “Daha büyük bir depremin gelme ihtimali teorik olarak mevcut” uyarısını yaptı.
Yapı Stoklarının Güçlendirilmesi Gerekiyor
Uzmanlar, Gemlik ve çevresinde zemin yapısının riskli olduğunu ve depremin etkisinin birkaç kat artabileceğini ifade ediyor. Bu nedenle yapı stokunun yenilenmesi, sağlamlaştırılması konusunda acil önlemler alınması çağrısı yapılıyor. Prof. Dr. Pampal, “Depreme hazırlıklı olmayan binalar yüzünden, kilometrelerce uzaktaki bölgelerde bile can kayıpları yaşanabilir. Deprem ayrım yapmaz; ancak hazırlıklı olanlar ayakta kalır” dedi.