Kayseri’nin köklü eğitim kurumlarından olan Erciyes Üniversitesi ile İhracat Akademisi arasında önemli bir iş birliği protokolü imzalandı. Kayseri başta olmak üzere, Türkiye’nin ihracat kapasitesini artırmaya yönelik projeler kapsamında hayata geçirilen İhracat Akademisi, üniversitelerle yapılan bu iş birlikleriyle daha da güçlü bir hale gelecek.
Düzenlenen protokol töreni, Kayseri Ticaret Odası Rıfat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa; Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ferhat Akmermer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Geçen yıla göre 3.9 oranında artış var!
Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ise “Erciyes Üniversitesi ile iş birliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yeni paydaşımız Erciyes Üniversitesi ile birlikte yakın zamanda Kayseri’de başlayacak eğitim programlarımız, İhracat Akademisi’ne büyük güç sağlayacak ve diğer üniversitelerimize de örnek olacak” şeklinde konuştu.
Protokol töreninde sözlerine devam eden Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, İhracat Akademisi’nin Türkiye’nin ihracat ve istihdam gelişimindeki rolünü vurguladı. Bakan Yardımcısı, “Bu yılın Ocak-Nisan döneminde ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 oranında artarak 86,2 milyar dolara, yıllıklandırılmış ihracatımız ise Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırarak yüzde 2,7’lik artışla 265 milyar dolara ulaştı.
2025 yılı Mart ayı itibariyle ödemeler dengesi tanımlı mal ve hizmetler ihracatımız 379,3 milyar dolar seviyesine yükseldi. Mal ve hizmet ihracatındaki bu başarılı grafiğin katkısıyla cari açık sorununu Türk ekonomisinin gündeminden çıkarmayı başardık. İstihdam tarafında ise 2005 yılından bu yana en düşük işsizlik seviyesini yakaladık.
Rakamlar da açıkça gösteriyor ki, Türk ekonomisi üretmeye, istihdam yaratmaya, ihracata; kısacası büyümeye devam ediyor. Eğitim faaliyetlerimizi daha da kurumsal ve firmalarımıza daha fazla fayda sağlayacak şekilde yürütmek amacıyla çok önemli bir adımı, “İhracat Akademisi”ni, Yükseköğretim Kurumu ile işbirliği halinde yakın bir zamanda hayata geçirdik.
Bir diğer ifadeyle, üniversitelerimizin akademik gücünü, Bakanlığımızın ve ihracat ailemizin sektörel birikimi ve tecrübesiyle birleştirdik. İş dünyamızın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmek ve bu kaynağın ihracat alanında ülkemize katma değer sağlamasını temin etmek, “İhracat Akademisi”nin ana hedeflerini oluşturuyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın akademik vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen “İhracat Akademisi”nin, Marmara Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinde başlayan ilk dönemleri başarıyla tamamlandı” dedi.
Kayseri, ihracatta öne çıkıyor
Ağar, Kayseri’nin ihracattaki başarısına dikkat çekerek, “Katma değerli üretimi, yenilikçi yaklaşımı ve dünya pazarlarına açılma konusundaki cesaretiyle, Türkiye’nin ihracat hikâyesinde kritik bir rol oynayan Kayseri, son 22 yılda ihracatını 10 kat artışla 3,8 milyar dolar seviyesine çıkararak önemli bir başarı elde etti… yaklaşık 2,2 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlası verdi. Bu dış ticaret fazlası, tam da Kayseri’ye Kayserililere yakışır bir tabloyu ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.
Kayseri’de UR-GE projeleri, TURQUALITY ve Tasarım ve Ürün Geliştirme desteklerinden yararlanan çok sayıda firmanın olduğunu belirten Ağar, küresel tedarik zincirlerine dahil olan Kayseri firmalarının da başarıyla ihracat süreçlerine başladığını aktardı.
İhracat Akademisi Projesini imzalayan 3’üncü üniversiteyiz
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, ERÜ’nün Türkiye genelinde projeyi imzalayan üçüncü üniversite olduğunu belirtti ve “Marmara ve Ankara Üniversitesi'nden sonra bu protokolü imzalayacak olan 3. üniversite olmamız bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Özellikle ihracat akademisi boyutlarında üniversitenin sahip olduğu imkan ve kabiliyetlerle güzel sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Altun, üniversitenin sahip olduğu altyapı ve yetkinlikle projenin başarılı sonuçlar doğuracağına inandığını belirterek bu birlikteliğin hayırlı olmasını diledi.
İhracat Akademisi büyük bir fırsat sunacak
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, iş dünyasına ve gençlere yeni kapı açacak bu projenin önemine dikkat çekti “Gençlerimize ve iş dünyamıza uluslararası ticaretin gerekliliklerini kazandırmak açısından İhracat akademisinin büyük bir fırsat sunacağına inanıyoruz… Kayseri’den yetişen gençlerimiz, küresel ticaretin dilini konuşabilecek, yeni pazarlara daha donanımlı adımlarla yönelebilecektir.
Kayseri iş dünyası olarak biz de bu projeyi sahiplenerek, ihracat yapan firma sayımızı artırmaya, yeni ihracatçılar kazandırmaya kararlı olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu vesileyle, bu önemli projede emeği geçen başta Ticaret Bakanlığımıza, Yükseköğretim Kurulumuza, Erciyes Üniversitemize ve İhracat Akademisi Eğitim Hizmetleri A.Ş.’ye bu vizyoner projeyi hayata geçirdikleri için yürekten teşekkür ediyorum” dedi.