Asya ve Uzak Doğu’da hâkimiyetini güçlendiren Çin, para birimini de dünyada etkin hale getirmeye başladı. Çin’in ekonomik verilerini inceleyecek olursak; 2019 ham petrol ithalatı, bir önceki yıla göre yüzde 9,5 arttı, 17 yıl üst üste büyüme gösterdi ve rekor bir ithalat kalemi oluşturdu. Doğal gaz ve sıvı gaz konusunda da dünyanın en büyük ithalatçısı unvanını aldı. Pekin merkezli, hali hazırda 1400 mağazası bulunan elektronik sigara şirketi Relx Teknoloji, 3 yıl içinde dünya çapında 10 bin mağaza daha açmayı planladığını açıkladı. Peki, ekonomisi bu kadar üst düzey olan bir ülkede son günlerde neler yaşanıyor? Salgın nedeniyle Çin'deki petrol talebi günlük olarak 260 bin varil azaldı. Ham petrol fiyatları düşerek son üç ayda ilk defa 60 doların altına indi. Çin ekonomisinin üçte ikisi kapalı hale geldi. Birçok ürünün ucuz ve ulaşılabilir olmasının nedeni Çin iken, salgının yayılması, beraberinde küresel bir krizin oluşabileceği düşüncesini getirdi. Çin, herkese, neler oluyor dedirtti!

Elbette uzun vadeli planlar güncel vakalar için yanıltıcı bir rehberdir. Uzun vadede hepimiz öleceğizdir. Fakat gelinen nokta ve ortaya çıkan senaryolar insanı kuşkulandırmıyor değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Çin’de başlayan koronavirüs ile ilgili ölümcül salgının uluslararası riskini değerlendirmekte "hata" yaptıklarını açıklaması ise hayretlere düşürdü. Şaka mı? Böylesi bir konuda alınan kararlar ve açıklamaların basit bir hataymış gibi lanse ettirilmesinin nelere sebep olacağını düşündüler mi? Panzehri olmayan bir virüs… Nereden geldiği, nasıl geldiği açıklanamayan, varsayımlar üzerinden hareket edilebilen bir teknoloji! Harika. Belki de tam olarak istenilen buydu. Mevcut vakalar, Vuhan'daki Güney Çin Deniz Ürünleri Toptan Pazarı ile ilişkilendiriliyor. Deniz ürünü pazarındaki cansız yüzeylerde de bu virüsün saptanması virüsün kaynağı konusunda şüpheleri daha da artırdı. Çinli araştırmacılar, virüsün insanlara yılandan bulaştığını açıklamıştı ama kesinlik yok. Peki, Güney Çin Denizi mi? Güney Çin Denizi'nin önemi ise oldukça büyük. Daha önceleri Çin ile ABD, Güney Çin Denizi konusunda sık sık karşı karşıya geldi. Bu savaşın tek nedeni ise kuşkusuz paraydı! Dünya Bankası, Güney Çin Denizi’nin yatağında yaklaşık 7 milyon varillik petrol ve 25 trilyon metreküp gaz rezervi olduğunu kaydetmişti. Aynı zamanda ABD Çin’in teknolojik gelişimini engellemek için teknoloji ihracatına da sınırlama getirmek istemiş fakat Çin, gelişiminin engellenemeyeceğini iddia etmişti. Sosyal medyada ise farklı komplo teorileri dolaşıyor. Koronavirüs ile ilgili en çok konuşulan görüntülerden biri olan ve 2018 yılında yayınlanan ABD yapımı Venom filminde virüsün taşıyıcısı Çinli bir kadının yılan yediği, gömleğinde ise Corinne yazdığı iddia ediliyor. Bu ve buna benzer varsayımlar akıllara koronavirüsün ABD'nin Çin Halk Cumhuriyeti ve ekonomisi üzerine oynadığı bir oyun mu sorusunu getiriyor. ABD’nin en çok okunan gazetelerinden New York Times ise bu virüsten Çin hükümetini sorumlu tutuyor.

Cep telefonundan sperm testi yapıldığı ve ıspanaktan kalp dokusu üretildiği tıp dünyasında nasıl oluyor da virüsün nedeni bir türlü çözülemiyor! Üstelik virüse karşı alınan önlemlerin ne derece insani olduğu da tartışma konusu… Avustralya, Çin'den dönen 600 vatandaşını iki hafta boyunca ana karadan yaklaşık 2000 kilometre uzaklıktaki Christmas Adası'nda karantinaya almayı planladığını açıkladı. Bu, koronavirüsün ortaya çıkması sonrası gündeme gelen en sert önlemlerden biri! Günümüz teknoloji çağında alınabilecek diğer önlemleri varın siz düşünün sevgili okur!