23-29 Eylül Dünya İşitme Engelliler Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işitme engelli bireylerin tedavi ve cihaz ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını belirtti. Işıkhan, 2023-2024 yılları arasında yapılan desteklerin toplamda 2,4 milyar TL’yi aştığını açıkladı.
Biyonik kulaktan evde sağlığa kadar geniş kapsamlı destek
Bakan Işıkhan, desteklerin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında sağlandığını ifade ederek, farklı türlerde işitme cihazları ve sağlık hizmetleri için ayrılan bütçeyi kamuoyu ile paylaştı. Yapılan desteklerin dağılımı şu şekilde:
Biyonik Kulak (Koklear İmplant): 757 milyon 888 bin TL
Kemiğe Monte İşitme Cihazı: 1 milyar 662 milyon 552 bin 871 TL
Orta Kulak ve Beyin Sapı İmplantı: 6 milyon 746 bin 233 TL
Evde Sağlık Hizmeti: 8 milyon 823 bin TL
Toplamda 2 milyar 436 milyon TL’ye ulaşan desteklerle, işitme engelli bireylerin yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.
'Sağlıkta köklü çözümler üretiyoruz'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sağlık hizmetinde köklü çözümlerle işitme engelli vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
İşitme Engelliler için erişilebilirlik artıyor
Bakanlık tarafından sağlanan bu desteklerin, işitme engelli bireylerin sosyal yaşama katılımlarını kolaylaştırdığı ve sağlık hizmetlerine erişimlerini artırdığı vurgulandı. Dünya İşitme Engelliler Haftası kapsamında yapılan bu açıklama, devletin engelli vatandaşlara yönelik politikalarının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.